Publicitat
Publicitat

Caçadors de trampes a les urnes, contra la tupinada

L’oposició turca veu aquestes eleccions com l’última oportunitat d’Erdogan per governar el país, i critica que ho vol fer costi el que costi. Per això, tem una tupinada. El govern, en canvi, acusa el partit kurd HDP de ser el braç polític de la guerrilla i l’acusa de coaccionar famílies del Kurdistan per guanyar vots. Entre els kurds hi ha por que, malgrat l’ordre contrària del Consell Suprem Electoral (YSK), els delegats del govern intentin desmobilitzar els votants de l’HDP tancant col·legis electorals en barris rebels i traslladant lluny les urnes per falta de seguretat.

Observadors

“La percepció de frau es manté en la psique dels votants turcs des de ja fa temps, en forma d’acusació contra el guanyador. Malgrat això, mai hi ha hagut prou proves d’una manipulació sistemàtica del vot més enllà d’uns fets a Kagithane -Istanbul- durant les eleccions locals del 2014”, aclareix a l’ARA Özgür Inam, portaveu de l’organització Oy ve Ötesi [Més Enllà del Vot].

Aquest col·lectiu d’observadors, format per gent de tots els partits i per persones apolítiques, tindrà 48.500 voluntaris vigilant que no es facin trampes. El diputat del PSOE Ignacio Sánchez Amor, coordinador especial de la missió de 40 observadors de l’OSCE que hi haurà aquest diumenge a Turquia, adverteix que “la falta de provisions legals sobre l’observació electoral obliga a treballar sota sigles de partits”.

L’HDP, que no es fia de l’executiu, acceptarà voluntaris d’Oy ve Ötesi. “Els nostres observadors registraran les actes oficials en un sistema propi per fer un recompte paral·lel”, promet l’Özgür Inam.