Publicitat
Publicitat

DRETS HUMANS

Cadena perpètua per als talibans que van atacar Malala

Un atemptat en tornar de l’escola

Justícia per a Malala. Un tribunal del Pakistan va condemnar ahir a 25 anys de presó, que segons la llei local equival a la cadena perpètua, 10 homes per haver participat en l’intent d’assassinat de Malala Yousafzai i dues amigues més, com a represàlia per la seva voluntat d’anar a escola. L’exèrcit pakistanès va arrestar el mes de setembre passat els 10 acusats. Es tracta de milicians del grup islamista Shura, vinculat al principal grup talibà. L’autor del tret, en canvi, hauria aconseguit fugir per la frontera afganesa.

Aquestes són les primeres condemnes del tiroteig que va canviar la vida de Malala. Aquell fatídic 9 d’octubre del 2012 la noia tenia 15 anys i tornava de l’escola amb unes companyes en una localitat prop de Peshawar, quan uns homes van obrir foc contra el grup i van ferir dues de les noies. Malala va ser traslladada al Regne Unit perquè fos tractada de les lesions al coll i el cap, i ja s’hi va quedar a viure. Els talibans, especialment cruents contra els drets de les dones, van reivindicar l’atemptat i van assegurar que ho tornarien a intentar fins a veure Malala morta. Lluny de callar, la noia va continuar la seva tasca de defensa de la necessitat de l’educació de les nenes, ara amb més força. L’atac la va situar en el focus mediàtic i, un cop recuperada, tot i que conserva seqüeles de per vida, es va convertir en la veu dels “66 milions de nenes que no poden anar a l’escola”, segons les seves paraules.

Nobel amb 17 anys

Malala és avui una autèntica icona mundial de la lluita per l’educació femenina, fins al punt que l’any passat l’Acadèmia de les Ciències la va distingir amb el Nobel de la pau, juntament amb l’activista indi Kailash Satyarth, que ha dedicat bona part de la seva vida a alliberar menors de les fàbriques. Als 17 anys, la jove pakistanesa es convertia en la guardonada més jove. En la cerimònia oficial de recollida del premi, la noia va admetre que els trets li van donar l’empenta per “parlar clar i fort” i, en un discurs sense guió, va donar una lliçó a la comunitat internacional per mirar cap a una altra banda amb els abusos de menors. “Tenia dues opcions: callar i esperar la mort o parlar clar i que em matessin. Vaig triar la segona. Vaig decidir parlar clar”, va admetre la jove Malala, davant d’una audiència totalment entregada al seu carisma.