SANITAT BRITÀNICA
Internacional 08/02/2013

Cameron es disculpa per les negligències en un hospital

Centenars de pacients van morir pel tracte inadequat

Sarah Lyall
2 min
Cameron es disculpa per les negligències en un hospital

The New York Times / Londres.El primer ministre britànic, David Cameron, va demanar disculpes dimecres després de fer-se públiques les conclusions -"verdaderament espantoses", va dir el premier - d'un informe oficial sobre la mort de centenars de pacients en un hospital públic de Stafford, al centre d'Anglaterra. La investigació independent conclou que una barreja incomprensible de tracte inhumà i cures inadequades van ser a l'origen de tot plegat.

A l'informe, que va examinar les condicions en què eren tractats els pacients entre els anys 2005 i 2009, s'hi narren una vegada i una altra exemples horribles: pacients que no rebien atenció per netejar-se i malvivien estirats entre la seva orina i els seus excrements; altres que passaven tanta set que es bevien l'aigua dels gerros de flors; alguns a qui no se'ls donava medicació per alleujar el dolor o el menjar per l'excés de feina que patia el personal; altres que van contreure infeccions degudes a les condicions insalubres del centre, i encara casos de pacients que havien rebut l'alta i morien dies després a casa a causa d'un diagnòstic equivocat.

Es tracta de l'escàndol més important registrat mai a la sanitat pública britànica que va ser desvelat l'any 2007 quan es va detectar un índex estranyament elevat de mortalitat a l'Hospital de Stafford.

"És la història del patiment espantós i innecessari de centenars de persones", va explicar Robert Francis, l'advocat nomenat pel govern britànic per dur a terme la investigació, en una roda de premsa. "Van ser víctimes d'un sistema que va ignorar els senyals d'alarma i va posar els interessos corporatius i el control de costos per davant del tracte als pacients i la seva seguretat -va afirmar-. Hi va haver una falta de cura, de compassió, d'humanitat i de lideratge. No es van respectar els mínims més bàsics de tracte i en van quedar afectats els drets fonamentals i la dignitat dels pacients", va remarcar Francis.

L'informe oficial conclou que la majoria dels problemes eren deguts a la imposició d'objectius de la direcció del centre, com ara atendre les urgències en un màxim de quatre hores des de l'arribada d'un pacient al servei. També assegura que amb els esforços per quadrar els números i estalviar 12 milions d'euros el 2006 i el 2007 -amb l'objectiu d'elevar l'estatus de l'hospital i fer-lo menys depenent del control governamental- el centre va acomiadar molta gent i es va prioritzar l'assoliment de fites prefixades en lloc de l'atenció al pacient.

Un directiu promocionat

Des que les negligències a l'Hospital de Stafford es van fer públiques, la majoria dels directius que portaven el centre i altres responsables de la zona han plegat. Però el que era el màxim dirigent de la regió sanitària del centre, Sir David Nicholson, és ara el cap executiu del Servei de Salut Nacional (NHS) a Anglaterra, i els grups de defensa dels pacients en demanen de fa temps la dimissió.

"No busquem un boc expiatori -assegura Julie Bailey, que va perdre la seva mare a l'hospital i lidera un grup d'afectats- sinó evidenciar que aquest home no pot dur a terme les reformes a la sanitat britànica que recomana aquest informe".

stats