Publicitat
Publicitat

REGNE UNIT

Cameron adopta el discurs social per lluitar contra l’‘efecte Corbyn’

El ‘tory’ critica el nou líder laborista i abraça part del seu programa

David Cameron va clausurar ahir el congrés de Partit Conservador, que es va celebrar a Manchester, amb un discurs de 55 minuts en què Jeremy Corbyn va ser molt present. El primer ministre britànic va criticar durament el nou líder laborista, i va anunciar que la seva prioritat fins al 2020 serà lluitar contra els principals problemes socials, com ara la pobresa infantil, la discriminació i separació de classes, la rehabilitació de presos o l’accés a l’habitatge. Es tracta d’uns conceptes que fins ara només utilitzava l’esquerra.

El líder tory i primer ministre va llançar un atac directe i frontal a la persona de Corbyn i va criticar el seu discurs contra l’austeritat, a favor de la immigració i contra la intervenció a Síria. “Ell [Corbyn] pensa que la mort de Bin Laden va ser una «tragèdia». No. La tragèdia van ser les prop de 3.000 persones que van morir aquell matí a Nova York” en els atemptats de l’11-S, va proclamar Cameron.

Es referia a unes declaracions (tretes de context) que Corbyn va fer el 2011 a Press TV en què afirmava que la mort del líder d’Al-Qaida va ser una “tragèdia” perquè no van intentar detenir-lo ni jutjar-lo, i en les quals també qualificava de “tragèdia” l’atac al World Trade Center i les guerres a l’Afganistan i l’Iraq. “No podem permetre que aquest home [Corbyn] imposi les seves amenaces contra la seguretat, la seva simpatia amb el terrorisme i la seva ideologia d’odi al Regne Unit en aquest país que estimen”, va sentenciar.

La compassió

El discurs d’ahir va ser inusual en un líder conservador per tractar qüestions tradicionals de l’esquerra. Cameron va prometre acabar amb la divisió de classes (“el Regne Unit és el país amb menys mobilitat social”, va dir), la pobresa infantil i la discriminació. Fins i tot va dir que els tories són els del “partit de la compassió”. El dia abans George Osborne, el ministre de Finances, havia parlat “del partit dels treballadors”. D’alguna manera, Cameron es va moure cap al centre després que els laboristes giressin cap a l’esquerra tradicional amb l’elecció de Corbyn, en el congrés del setembre.

Cameron, a més, va anunciar que acabaria amb la “tolerància passiva” de les idees de l’extremisme islàmic: “Ens ha convertit en un país menys integrat i estem posant en perill els nostres fills”. Pel que fa a Europa va dir que lluitaria per reformar la UE de cara al referèndum previst abans del 2017. “No tinc cap estima romàntica cap a la UE o les seves institucions”, va assegurar davant d’una audiència majoritàriament euroescèptica. Dilluns va assegurar que rebutjaria la previsible sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans contra la prohibició del dret de vot dels presos.

També va reiterar que renovaria el programa nuclear britànic al qual s’oposen Corbyn i els nacionalistes escocesos. Cameron va defensar la intervenció militar a Síria, a la qual s’oposa Corbyn, i que serà votada en les pròximes setmanes. Diumenge 100.000 persones es van manifestar a les portes del Parlament contra les mesures antiausteritat de Cameron i les retallades socials.