Publicitat
Publicitat

Cameron es fa pregar i encara no ha revelat què vol per evitar un ‘Brexit’

El referèndum per la possible sortida del Regne Unit de la UE va planar ahir sobre la cimera de Brussel·les. Els líders europeus tenien previst escoltar les reflexions del primer ministre britànic, David Cameron, i els presidents de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i del Consell, Donald Tusk, sobre la qüestió. De moment, les converses entre Londres i Brussel·les s’han mantingut a nivell “tècnic” i Cameron encara no ha presentat cap llista de peticions, però ahir va avançar que l’enviarà a principis de novembre. “Llavors començaran les autèntiques negociacions”, va piular Tusk durant la cimera. Abans de la trobada, Cameron va dinar amb Juncker i també es va trobar amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande.

El premier britànic va assegurar que confiava que el Regne Unit podria arribar a tenir un “bon acord”. “Podem arreglar les coses que cal arreglar”, va afegir. Sense donar cap més detall. Després d’haver obtingut una aclaparadora victòria a les eleccions generals del juny amb la promesa d’un referèndum sobre la UE, Cameron s’ha vist abocat a donar més explicacions a les files del seu propi partit abans de posar-se a negociar.

Juncker va confirmar dimecres davant el Parlament Europeu que Cameron encara no ha anat per feina: “Calen dues persones per ballar un tango”, va recordar. No obstant, fonts diplomàtiques consideren que, si les demandes de Cameron requereixen un canvi de tractats, difícilment hi haurà acord entre els Vint-i-vuit. La pròxima parada del Brexit serà la cimera de desembre. El rellotge continua el seu compte enrere.