POLÍTICA BRITÀNICA
Internacional 08/01/2013

Cameron referma la coalició i esgotarà la legislatura

La coalició entre conservadors i liberaldemòcrates britànics governarà fins al 2015. Els dos socis de govern van refermar l'acord que els uneix just a la meitat de la legislatura.

Daniel Postico
2 min
Clegg i Cameron a l'arribada ahir a la roda de premsa que van fer a Downing Street.

LONDRESCom si es tractés de la renovació de les promeses nupcials, el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, i el seu soci de govern, el liberaldemòcrata Nick Clegg, van refermar ahir l'acord que els uneix i van anunciar que arribaran plegats fins al 2015, la data prevista per a les pròximes eleccions. En una compareixença conjunta coincidint amb l'equador de la legislatura, els dos líders de la coalició van garantir que estan més units que mai tot i les veus cada cop més clares, també dins dels seus propis partits, que vaticinen una ruptura imminent.

"El nostre matrimoni va de debò, és a llarg termini i arribarem fins a les eleccions del maig del 2015 plegats", va assegurar Cameron, que a més va anunciar que tornaria a ser candidat amb la intenció de governar fins al 2020. "Estem bregant amb el dèficit, la reconstrucció de l'economia, la reforma de l'estat del benestar i l'educació i el suport a les famílies treballadors en temps difícils -va dir Clegg-, i esclar que hi ha discrepàncies entre nosaltres, és la naturalesa de la coalició, però estem d'acord en les qüestions importants, en les reformes estructurals".

En una posada en escena no tan idíl·lica com la primera roda de premsa conjunta el 2010 als jardins posteriors de Downing Street, Cameron i Clegg van voler mostrar que els llaços que els uneixen segueixen sent forts i que estan fent tot el que van prometre. La coalició de govern va publicar ahir el balanç de la primera meitat de la legislatura, un document de 46 pàgines en què detallen fins a 180 mesures per encarar els dos anys i mig que queden. Destaquen mesures d'ajut a les famílies i a la gent gran, d'inversió en infraestructures i de desenvolupament de l'alta velocitat.

David Cameron també va posar exemples de l'eficàcia del govern i va citar específicament la reforma de l'educació i del finançament universitari -que fa dos anys va provocar violentes protestes i enfrontaments entre estudiants i policia-, la reforma de les pensions del sector públic i la nova regulació bancària. "Vam heretar unes finances desastroses del govern anterior [tretze anys de govern laborista], vam posar en pràctica mesures per reduir el dèficit i ja l'hem rebaixat en una tercera part", va explicar Cameron.

L'oposició laborista també va fer el seu balanç de la primera part de la legislatura i va assegurar que tot plegat era una història de fracassos. "Ni han estimulat el creixement ni han creat ocupació", van assegurar en un document.

Més diferències que mai

Les discrepàncies entre Cameron i Clegg s'han accentuat durant els últims mesos en afers com la conversió de la Cambra dels Lords en electa o el polèmic referèndum sobre la pertinença de la Gran Bretanya a la UE. Nick Clegg, exeurodiputat i devot europeista, s'oposa categòricament a la consulta, que, segons els sondejos, podria significar la sortida de la UE si es fes avui.

Els britànics estan cada cop més farts de les inacabables mesures d'austeritat i dins dels mateixos partits hi ha una oposició ferotge a les concessions que han de fer uns i altres per salvar el matrimoni de govern. Però ahir Cameron i Clegg van escenificar una unitat total.

stats