CRISI POLÍTICA I ECONÒMICA A LONDRES
Internacional 26/04/2012

Cameron, tots els fronts oberts

El premier britànic, David Cameron, ha d'apagar molts focs. Ahir va haver de sortir al pas de les males dades econòmiques i les crítiques contra el seu ministre de Cultura per haver afavorit el magnat Rupert Murdoch.

Elena Mataró
3 min
TRANQUIL·LITAT APARENT
 El magnat de la comunicació Rupert Murdoch abandona el tribunal de justícia amb la seva dona, Wendi Deng Murdoch, després de declarar davant la comissió Leveson, que investiga l'escàndol de les escoltes il·legals del desaparegut News of the World, una de les capçaleres britàniques de l'australià.

LONDRESEl magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch va declarar ahir davant la comissió Leveson, que investiga l'escàndol de les escoltes il·legals de News of the World, la joia de la corona del seu imperi. Murdoch va agrairl'oportunitat de poder "rebatre certs mites", i va assegurar no haver demanat "mai cap favor a un primer ministre". El magnat també va desaprovar les pràctiques il·legals o poc ètiques -com l'ús de detectius privats- de la premsa sensacionalista britànica i especialment de les seves capçaleres. El magnat, de 81 anys, es va mostrar tranquil en les més de quatre hores que va durar la primera part d'una compareixença que avui continua.

La declaració va coincidir amb noves informacions sobre el possible tracte de favor que el govern de David Cameron va donar a News Corporation, el grup de Murdoch, per facilitar-li una operació comercial. La comissió va publicar una cadena de correus electrònics que demostren que el departament de Cultura li va filtrar informació privilegiada sobre BSkyB, la primera plataforma digital del país. Murdoch ja tenia el 39% de la propietat de la plataforma, i pretenia controlar-la totalment. Finalment l'operació es va abandonar arran de l'escàndol de les escoltes. Per raons de competència i monopoli, la compra havia d'obtenir el vistiplau del govern, en concret del ministre de Cultura, Jeremy Hunt. Cameron va haver de sortir al pas de les crítiques i va dir al Parlament que Hunt té "tot el suport".

De moment la culpa ha recaigut en un assessor del ministre, Adam Smith, que ahir va presentar la dimissió després de reconèixer que els seus vincles amb News Corporation havien anat "massa lluny". Smith va exculpar el ministre explicant que no va "autoritzar" els seus contactes amb el responsable de relacions públiques de Murdoch.

Influència decisiva

Però les relacions de l'imperi Murdoch no es limiten al Partit Conservador ni a l'actual govern. Es creu que la seva influència en la política britànica ha sigut tan decisiva en les últimes dècades que tant laboristes com conservadors han buscat el seu suport. La comissió va intentar esclarir per què el rotatiu The Sun va donar suport al govern conservador de Margaret Thatcher i després es va decantar pel Nou Laborisme de Tony Blair. Murdoch va explicar que la línia editorial del diari no està supeditada als interessos empresarials i va defensar la seva independència davant altres publicacions que "tenen arrels laboristes o conservadores molt fortes".

Polítiques d'austeritat en dubte

Però, més enllà de quedar esquitxat en l'escàndol polític, Cameron continua enfonsant-se en les enquestes per la mala situació econòmica. Segons l'últim sondeig, publicat dimarts pel diari progressista The Guardian , els laboristes li porten 8 punts d'avantatge. Els d'Ed Miliband han encapçalat els sondejos d'ençà que es van conèixer les mesures d'austeritat d'uns pressupostos que suposen, a més, una baixada d'impostos a les classes altes i més pressió fiscal per als sectors populars.

Ahir es va fer oficial que el Regne Unit ha tornat a entrar en recessió i la notícia ha reobert el debat sobre si les polítiques d'austeritat han frustrat la incipient recuperació que va començar a mitjans del 2010, tal com defensen els laboristes. Cameron va afirmar que no recularien en les retallades i va acusar l'herència laborista de la situació en les finances públiques. En una entrevista a la BBC, el ministre d'Economia, George Osborne, va tirar pilotes fora: "Mai no he amagat que la Gran Bretanya travessa una situació econòmica molt difícil. Tenim una crisi per aquest deute que s'ha acumulat durant molts anys."

stats