CONGRÉS DEL PARTIT CONSERVADOR
Internacional 11/10/2012

Cameron vol unitat contra la crisi

David Cameron lluita contra una una economia que no aixeca el cap i els dubtes d'un partit que veu un primer ministre en hores baixes. El lider tory, però, va demanar ahir paciència i unitat.

Daniel Postico
3 min
EL LÍDER D'UNA "NACIÓ AMB ASPIRACIONS" QUE "S'AIXECARÀ"
 El primer ministre britànic, David Cameron, i la seva dona, Samantha, saluden votants conservadors després del discurs del premier en el congrés dels tories a Birmingham. El cap de l'executiu es va presentar com el líder d'una "nació amb aspiracions" i va assegurar que el Regne Unit "s'aixecarà" seguint per la via de l'austeritat.

LONDRESEl primer ministre britànic, David Cameron, es va oferir ahir com a líder d'una "nació amb aspiracions", tot i reconèixer que els seus plans per eradicar el dèficit necessiten més temps del que esperava. El Regne Unit "s'aixecarà", assegurava un Cameron decidit a reforçar el seu lideratge al partit i en un govern en hores baixes. Va ser el discurs central del congrés del Partit Conservador que s'està celebrant a Birmingham, i el primer ministre el va aprofitar per refermar el discurs d'uns tories carregats de dubtes.

"Sé que us pregunteu si el pla està funcionant, i la veritat és que els danys eren més grans del que pensàvem. La recuperació ens està costant més del que pensàvem", va admetre Cameron, apuntant encara als dotze anys de govern laborista, a qui acusen d'haver buidat les arques públiques. El de Cameron va ser el primer govern europeu a reaccionar davant la crisi i a aplicar fortes mesures d'austeritat, però l'economia britànica no es refà. El primer ministre es va esforçar a recordar que els últims dos anys s'han creat un milió de llocs de treball, però el cert és que el país està en una recessió encara més profunda. La previsió a la baixa del Fons Monetari Internacional i les seves advertències del fet que potser caldrà rebaixar unes mesures d'austeritat que no han servit per a la recuperació, va caure com una galleda d'aigua freda en el congrés conversador. Els laboristes interpreten l'informe de l'FMI com "un altre cop a la credibilitat del govern".

Durant els cinquanta minuts de discurs davant els coreligionaris, David Cameron es va defensar dels que acusen els conservadors de ser el partit del rics, i es va treure de la màniga el concepte de "conservadorisme compassiu" amb "la missió de demostrar que el seu és el partit del nord i del sud, dels blancs i dels negres, i dels gais i els heterosexuals". Els tories són el partit "de tots aquells que volen ser millors", argumentava el primer ministre amb els seus equilibris verbals.

El líder conservador també va dedicar un temps a criticar Ed Miliband, el líder dels laboristes, reforçat després del congrés de la setmana passada, en què es va apropiar d'un lema tradicionalment conservador, per presentar-se com el líder "d'una nació" sense rics ni pobres.

De la mateixa manera que Miliband va parlar dels valors que li havien transmès els seus pares, immigrants jueus que van fugir de l'Alemanya nazi, Cameron també va tocar la fibra de l'audiència explicant els seus orígens. Va parlar del seu pare, que va morir l'any passat, un home que va néixer amb els peus i les cames deformades i que, tot i la discapacitat, va tirar endavant amb un somriure als llavis, va arribar a ser un exitós agent de borsa de la City i va enamorar la seva mare, la filla d'una baronessa.

El dilema dels referèndums

Durant el discurs, Cameron es va referir al referèndum sobiranista que vol convocar el govern d'Edimburg per dir que, tot i que respectaria la voluntat dels escocesos, ell lluitarà perquè Escòcia continuï sent part del Regne Unit: "Perquè tots plegats serem més forts".

El primer ministre va obviar, en canvi, un altre referèndum delicat. La consulta popular que el seu partit vol fer el 2015, després de les pròximes eleccions generals, perquè els ciutadans britànics decideixin si volen seguir a la Unió Europea.

"Europa està canviant, l'eurozona s'integrarà més, faran més coses junts i crec que és bo per a ells [per la UE], és necessari si volen canviar la moneda comuna", assegurava dimarts a la BBC. Cameron, que sempre s'havia mostrat a favor d'Europa, és ostatge des de fa temps dels designis de l'ala més euroescèptica i de dretes tory .

stats