Publicitat
Publicitat

ITÀLIA

Caos a Milà després d’una manifestació contra l’Expo

Vehicles i comerços cremats, destrosses en el mobiliari urbà… El centre de Milà es va convertir ahir en l’escenari d’una batalla campal després d’una manifestació contra la celebració de l’Exposició Universal, que havia obert les portes al matí. La convocatòria va transcórrer pacíficament i no va ser fins que va arribar al centre de la ciutat que desenes d’activistes vestits de negre, a l’estil black bloc, una forma de protesta violenta sorgida a finals dels 80 i d’ideologia anticapitalista, van començar a actuar.

Un rastre de destrossa

Després que llancessin tota mena d’objectes contra la policia, els agents antiavalots van respondre primer amb els canons d’aigua i després amb gasos lacrimògens. Va ser aleshores quan els activistes antisistema es van disgregar en grups i van fer destrosses pel centre de la ciutat: van bolcar contenidors i jardineres -amb els quals van aixecar barricades improvisades-, van rebentar aparadors i van atacar diversos negocis a peu de carrer, entre els quals una sucursal de la Banca Nazionale del Lavoro (BNL) on van calar foc, i també van incendiar diversos vehicles estacionats pels carrers.

Ahir a la nit encara no se sabia si s’havien fet detencions i tampoc s’havia donat una idea de la magnitud de les destrosses, que van deslluir la inauguració de l’Expo de Milà. El primer ministre italià, Matteo Renzi, i el papa Francesc (per videoconferència) van protagonitzar la cerimònia d’obertura d’aquesta mostra, que estarà oberta sis mesos i té l’alimentació com a eix central.