REFORMA LEGAL
Internacional 29/01/2013

Cap a la legalització dels sensepapers als EUA

Vuit senadors nord-americans van presentar ahir un pla bipartidista per a la reforma migratòria, que inclou regularitzar els més d'onze milions de sensepapers. Obama anunciarà avui la seva proposta.

Núria Ferragutcasas
3 min
TAN A PROP I TAN LLUNY Dos homes conversen davant el mur que separa Mèxic i els Estats Units.

WASHINGTONLa reforma del sistema d'immigració dels Estats Units és una de les prioritats del president Barack Obama en el seu segon mandat. Tot i això, un grup de senadors dels dos grans partits han estat els primers a moure fitxa. Quatre senadors republicans i quatre de demòcrates van presentar ahir al Congrés les claus d'una futura reforma d'immigració.

Aquest pla, que inclou un procés de regularització per als més d'onze milions d'immigrants sense papers que viuen al país, arriba un dia abans del discurs sobre immigració d'Obama a Las Vegas (Nevada). El president ha escollit l'estat amb més percentatge d'immigrants il·legals sobre la seva població (un 7,2%) per anunciar la seva proposta migratòria.

A l'espera de les seves paraules, el pla bipartidista dels senadors incrementa la confiança en un acord per aconseguir una reforma d'immigració fins fa poc impensable i que fa anys que la societat -i sobretot els hispans- reclama. Els republicans han reaccionat amb noves idees sobre aquesta qüestió després de perdre les eleccions presidencials i d'obtenir només un 30% de l'electorat llatí. La majoria dels líders republicans volen formar part d'aquesta negociació i, per tant, evitar que el president Obama i els demòcrates siguin els únics a penjar-se una medalla si al final s'obté la reforma.

"Estem perdent el vot hispà d'una manera dramàtica, quan creiem que aquest vot hauria de ser nostre", va afirmar el senador d'Arizona, John McCain, en una entrevista diumenge a la televisió ABC per explicar per què cal que el seu partit doni suport a una nova llei migratòria. D'altra banda, Marco Rubio, senador de Florida d'origen cubà i un dels líders de l'ala conservadora del Partit Republicà, també ha demanat impulsar "una reforma de sentit comú". Rubio i McCain són dos dels quatre republicans que s'han aliat amb quatre demòcrates per buscar una solució al problema de la immigració il·legal.

El full de ruta dels senadors reconeix que el sistema actual no funciona i presenta els quatre pilars per elaborar una legislació, que inclouria una via per regularitzar la situació dels immigrants indocumentats "dura però justa". "Creiem que aquest any aconseguirem una reforma. Per primer cop, el risc polític d'oposar-se a una reforma és més gran que el de donar-hi suport", va assegurar el senador demòcrata de Nova York, Charles Schumer, en la roda de premsa per anunciar la proposta bipartidista. Schumer va recordar els anteriors intents fallits de reforma i va ressaltar el treball necessari entre els dos partits com a garantia d'èxit.

"La majoria dels nord-americans volen una reforma", va explicar el senador Rubio. "Però ho hem de fer d'una manera que no animi la gent a venir al nostre país de manera il·legal".

Diverses organitzacions llatines i pro immigrants van aplaudir la iniciativa del Senat i esperen que aquest cop s'aprovi la reforma. "La creació d'un nou sistema d'immigració no serà fàcil, però el pla dels senadors és un bon principi per aconseguir-ho", va dir Ali Noorani, director del Fòrum Nacional d'Immigració.

La proposta dels vuit senadors atén tant les reivindicacions demòcrates -i de les associacions pro immigrants-, que volen un procés cap a la ciutadania per als indocumentats i per als seus fills, com els recels dels republicans, que consideren que la reforma ha d'incloure un reforç a la seguretat fronterera i ha d'evitar "un efecte crida" de més nouvinguts.

Camí cap a la ciutadaniaLa reforma podria beneficiar uns 11 milions d'indocumentats

La creació d'un procés per la regularització dels 11,2 milions d'immigrants sense papers haurà d'anar acompanyada d'un reforç a les fronteres, segons van assegurar els legisladors de la cambra alta. El senador demòcrata Dick Durbin va explicar que l'immigrant que es vulgui acollir al procés haurà de pagar una multa, pagar impostos, no tenir antecedents penals i acreditar el coneixement de la llengua anglesa i la història dels Estats Units.

Millorar el sistemaLa nova legislació vol atraure immigrants qualificats

Els senadors van proposar una reforma del sistema migratori que potenciï l'arribada d'immigrants qualificats. Aquest objectiu, afirmen, és "essencial per a la prosperitat econòmica" del país. Per això volen que la nova legislació ofereixi permisos de residència a immigrants que obtinguin màsters, doctorats i altres títols d'educació en ciències, tecnologia i enginyeria.

Registre de treballadorsMultes per als empresaris que contractin sensepapers

La necessitat d'una feina és el que impulsa els immigrants a deixar el seu país. El pla dels senadors inclou un sistema per verificar l'estatus legal d'un treballador. D'aquesta manera, els empresaris sabran qui contracten, i si decideixen donar feina a un immigrant sense papers hauran de fer front a fortes multes i a condemnes penals. També es perseguirà els treballadors que falsifiquin els seus papers.

Obrir el mercat laboralContractació de treballadors agrícoles i poc qualificats

Els vuit senadors consideren que és necessari permetre la contractació de treballadors poc qualificats sempre que els empresaris demostrin que no han trobat nord-americans que vulguin la feina. A més, es vol establir un programa de llocs de treball agrícoles i un procés per premiar amb permisos de residència els immigrants que aportin serveis a les seves comunitats.

stats