SETGE A LES LLIBERTATS CIVILS
Internacional 14/07/2012

Carta blanca a Putin per silenciar l'oposició

El poder legislatiu blinda el president rus, Vladímir Putin. La cambra baixa del Parlament va aprovar ahir dues lleis que donen carta blanca a les autoritats per silenciar ONGs i periodistes crítics.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
LA DUMA BLINDA EL PRESIDENT RUS DE TOTA AMENAÇA
 En només una setmana la Duma ha aprovat tres lleis que donaran a les autoritats un control gairebé absolut sobre els principals pilars de la societat civil. Ha acceptat endurir la regulació d'internet, incrementar el control sobre les ONG i tornar a considerar la injúria i la calúmnia delictes penals. A la foto, Putin reunit amb motoristes a Ucraïna.

BARCELONA.Dues noves lleis per reduir les llibertats civils a Rússia entraran en vigor tan bon punt rebin el predictible vistiplau de la cambra alta del Parlament i la firma del president, Vladímir Putin.

La Duma (la cambra baixa del Parlament), controlada per Rússia Unida, el partit de Putin, va aprovar ahir dues lleis que a la pràctica endureixen el control de les autoritats sobre les activitats de les ONGs i els periodistes crítics amb el Kremlin.

L'estratègia per garantir-se aquest poder passa per una primera llei que força a registrar-se com a "agents estrangers" les ONG que participin en "activitats polítiques" i rebin finançament exterior. Amb aquestes dues condicions, pràcticament totes les organitzacions en defensa dels drets humans -les més incòmodes per al règim de Putin- formaran part de la llista negra. La definició que la llei fa d'"activitat política" inclou el dia a dia de les organitzacions que treballen per reforçar les llibertats civils. Més enllà, la gran majoria d'aquestes ONG reben de països estrangers el finançament que no troben a Rússia.

Els membres d'aquest grup hauran de sotmetre's anualment a cares auditories que pagaran ells mateixos. Se'ls forçarà també a presentar informes semestrals de les seves activitats i hauran d'obrir les portes a les autoritats tantes vegades com vulguin registrar les seves oficines.

Les organitzacions que es neguin a sotmetre's a aquest escrutini podran ser clausurades durant mig any i els seus responsables s'enfrontaran a penes de presó.

Un dels impulsors de la llei, Aleksander Sidyakin -diputat de Rússia Unida-, va dir als mitjans que el text vol "garantir la transparència" i que "de cap manera interferirà en la feina de les ONG".

Recordant episodis propis de la Guerra Freda, Human Rights Watch (HRW) portava ahir la contrària al diputat rus. "L'expressió agent estranger té una connotació clarament negativa a Rússia que només pot interpretar-se com a espia estranger ", deia Rachel Denber, subdirectora de l'organització a Europa i l'Àsia central. "L'impacte d'aquesta llei serà demonitzar aquestes organitzacions davant l'opinió pública".

HRW explica que la llei segueix amb l'onada de restriccions a les ONG que va començar Putin l'any 2005 com a resposta a les anomenades "revolucions de color", les demandes populars de reformes democràtiques que van fer caure o trontollar diversos governs en països de l'antiga Unió Soviètica.

"Qualsevol estat té dret a regular i fins i tot a imposar restriccions a les ONG, però, per ser compatibles amb el dret internacional, aquestes restriccions han de ser proporcionades, necessàries per a la democràcia i han de tenir un objectiu legítim", alertava Denber, que veu com les restriccions del 2005 "no van passar aquest test i tampoc ho farà l'actual proposta de llei".

Els crítics amb el govern no dubten que la llei s'aprovarà i denuncien que afectarà seriosament la feina dels actors més destacats en la lluita per les fràgils llibertats civils a Rússia. La principal organització independent de control electoral, Golos, va alertar ahir que la llei reduirà la seva capacitat de seguir els comicis i denunciar-ne les irregularitats. L'organització amb més història al país, el Grup Moscou Helsinki, que defensa els drets humans des de l'època soviètica, va dir que es veia forçada a rebutjar el finançament estranger però que no aturarà les seves activitats.

Setge als periodistes

La Duma va noquejar ahir amb una segona llei un altre sector fonamental per a les llibertats civils al país: els periodistes. La cambra va aprovar restablir l'article que considera delictes penals la injúria i la calúmnia. Fer una afirmació falsa que atempti contra l'honor d'una persona serà multat amb 12.000 euros, mentre que acusar falsament d'un delicte es pagarà deu vegades més car.

El punt més criticat és el que converteix en pràcticament intocable el poder judicial. "És una llei canalla que protegeix els funcionaris de les crítiques dels ciutadans", va dir la veterana defensora dels drets humans Ludmila Alexeieva. "Qui s'atreveixi a parlar públicament sobre un funcionari pot ser castigat. I ja sabem quant guanyen els funcionaris, en quines cases viuen i quins rellotges porten les seves dones".

Els dos atacs legals arriben quan fa tot just un mes que es van aprovar per llei multes estratosfèriques per organitzar en manifestacions no autoritzades i participar-hi: la penalització pot arribar a superar el salari anual mitjà dels russos.

stats