Publicitat
Publicitat

REGNE UNIT

Cartes secretes del príncep Carles revelen pressions a Blair

Manuscrits adreçats a ministeris

Després d’una batalla legal que ha durat deu anys, el govern britànic es va veure forçat a publicar ahir algunes de les cartes del príncep Carles, l’hereu a la Corona britànica. Són 27 cartes escrites entre el setembre del 2004 i l’abril del 2005, enviades a set ministeris del gabinet de l’aleshores primer ministre, Tony Blair, que inclouen Defensa i Medi Ambient, entre d’altres, als quals mirava d’influir.

Des de crítiques al mal estat dels helicòpters enviats a la Guerra de l’Iraq fins a l’impacte del domini de les grans cadenes de supermercats, fins a reclamar el sacrifici de teixons per combatre la tuberculosi en el bestiar, el príncep, de 66 anys, es pronunciava sobre temes mediambientals, agrícoles i militars.

L’afició del príncep per influir en el govern era sabuda: les cartes, escrites a mà, es coneixien com les aranyes negres perquè les escrivia amb tinta negra i una lletra inintel·ligible amb les eles i les ges allargades.

Una batalla legal de ‘The Guardian’

L’any 2004 Rob Evans, periodista del diari The Guardian, va sol·licitar la publicació de les cartes emparant-se en la llei de la llibertat d’informació. El govern s’hi va negar i el diari va portar el cas als tribunals, que li van donar la raó el 2012. Llavors el govern de David Cameron va vetar la publicació perquè considerava que podria danyar la seva credibilitat com a futur monarca, ja que la monarquia no pot interferir en afers polítics. The Guardian va apel·lar a la cort suprema, que finalment ha considerat il·legal el veto de Cameron.

La casa reial ha reaccionat a la publicació defensant el príncep perquè “enfoca de manera pràctica” temes d’interès públic. També polítics i militars han fet costat a Carles. La seva biògrafa no oficial, Catherine Mayer, ha declarat que “no hauria d’interferir en política”. “El que és important és que es publiquin i que cadascú en tregui les seves conclusions”, ha dit Alan Rusbridger, editor de The Guardian. El govern s’ha gastat més de mig milió d’euros en la batalla legal. El cert és que l’actitud proactiva del príncep xoca amb l’absoluta neutralitat mostrada per Elisabet II en els gairebé 63 anys que porta al tron.