EL FUTUR DEL RÈGIM
Internacional 23/10/2012

Castro reapareix: "Ni recordo què és un mal de cap"

Randal C. Archibold
3 min
Imatge difosa dilluns per la web oficialista Cubadebate, en què es veu Fidel Castro en una granja.

THE NEW YORK TIMES / CIUTAT DE MÈXICFidel Castro, que aquestes últimes setmanes ha estat objecte de rumors sobre el seu estat de salut, va enviar ahir un missatge al món: "Ni recordo què és un mal de cap". Així acabava un article firmat amb el seu nom que publicava ahir la web oficialista Cubadebate, acompanyat de diferents fotografies aparentment fetes fa poc en una granja. En dues mostrava una còpia de l'edició de divendres del diari oficial Granma .

Castro carregava en l'article contra les falsedats difoses per l'aparell de la "propaganda imperialista", contra la qual, segons diu, ha estat lluitant des de la invasió de la badia de Cochinos el 1961. L'article, de fet, s'ha publicant coincidint amb el 50è aniversari del discurs del president John F. Kennedy a la nació arran del descobriment de míssils soviètics a Cuba. Castro va voler desmentir tots els que l'implicaven en la crisi dels míssils. "Cuba mai va tenir res a veure amb l'arma nuclear, ni amb l'amenaça innecessària d'Hiroshima i Nagasaki", va apuntar.

Testimonis de la trobada

Amb data de diumenge però publicat dilluns, l'article va arribar ahir després que afloressin diferents proves que Castro havia sortit de casa seva a l'Havana. Un polític veneçolà, de visita a l'illa, va dir que s'havia reunit amb el líder cubà durant cinc hores i va mostrar una fotografia amb un Castro somrient vestit amb una camisa de quadres i un barret de palla, la mateixa roba que porta en les fotografies publicades a Cubadebate.

"Fidel està molt bé", va dir a la premsa l'exvicepresident veneçolà Elías Jaua. Tot i això, el govern cubà no va publicar cap fotografia el mateix diumenge. De fet, les imatges difoses per la web oficialista del règim són les primeres de Castro, que té 86 anys, des que va aparèixer amb el papa Benet XVI al març a l'Havana, quan ja feia setmanes que hi havia rumors sobre el seu estat de salut.

Ara la incògnita és saber si realment és ell el de les fotografies o bé si les imatges són antigues o falsejades.

Un portaveu de l'ambaixada de Cuba a Ciutat de Mèxic va difondre també un comunicat -que incloïa un vídeo del veneçolà Jaua parlant als periodistes i ensenyant la fotografia- en què afirmava que Castro havia mantingut un "diàleg animat" amb els treballadors de l'hotel on dormia.

En qualsevol cas, el líder cubà no sembla en estat vegetatiu, com publicava el diari espanyol Abc la setmana passada. "Puc dir que no el tornarem a veure públicament", deia un metge veneçolà al rotatiu, assegurant que el dirigent cubà havia patit una embòlia massiva a l'artèria cerebral dreta. Castro, parlant sobre ell mateix en tercera persona, replicava aquesta informació a Cubadebate: "El presumpte metge va qualificar l'estat de salut de Castro com a «molt pròxim a l'estat neurovegetal». Tot i que moltes persones al món són enganyades pels òrgans d'informació -quasi tots en mans de privilegiats i rics-, que publiquen estupideses, els pobles hi creuen cada vegada menys".

Sense voluntat d'interferir

Fidel Castro explica també per què ha deixat d'escriure reflexions al Granma . Segons el polític, no és el seu paper ocupar les pàgines de la premsa cubana, "consagrades a altres tasques que requereix el país".

El líder cubà, després d'una misteriosa malaltia intestinal, va deixar la presidència el 2006 després de 30 anys i va cedir el poder al seu germà, Raúl Castro, de 81 anys. Els mitjans oficials estatals van informar diumenge que Fidel havia votat des de casa -va visitar-lo el consell electoral- en els comicis municipals que se celebraven a tot Cuba.

stats