EL RETORN DE BERLUSCONI
Internacional 12/07/2012

El Cavaliere vol tornar a ser primer ministre

L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi tornarà a l'arena política. Així ho va afirmar ahir el secretari general del seu partit, Angelino Alfano: el Cavaliere ja es prepara per als comicis generals del 2013.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El Cavaliere vol tornar a ser primer ministre

BARCELONA.Berlusconi ha dedicat les últimes setmanes a analitzar els escenaris de vot i els sondejos de cara a les eleccions generals del 2013, a reunir-se amb emprenedors, líders internacionals i dirigents del seu partit, el Poble de la Llibertat (PdL), i ha pres una decisió: vol tornar a ser primer ministre.

Així ho va assegurar ahir el diari italià Il Corriere della Sera, que no citava fonts. No obstant, el secretari general del PdL, Angelino Alfano, va mostrar-se convençut que el Cavaliere reapareixerà. "Hi ha un gran moviment de suport perquè torni a presentar-se i crec que al final tornarà al camp de la política", va dir el delfí de Berlusconi a mitjans locals i després des del seu compte personal de Twitter.

Berlusconi, que es va veure obligat a dimitir al novembre i deixar pas al govern tecnòcrata de Mario Monti, havia descartat els últims mesos aquesta possibilitat assegurant que preferia deixar pas als més joves. Alfano va precisar ahir que Berlusconi va deixar el poder sense "haver estat vençut al Parlament i sense haver perdut unes eleccions", per la qual cosa "és just i legítim demanar l'opinió al poble italià sobre la història d'aquests anys i sobre una nova oportunitat de governar".

La clau de la decisió de Berlusconi, segons el rotatiu italià, són els últims sondejos d'intenció de vot. Els enquestats havien d'escollir entre tres escenaris: en el primer, un PdL sense Berlusconi no arribaria al 10% dels vots, mentre que si ocupés el càrrec de president del partit i Alfano optés a ser cap de govern el vot augmentaria fins al 18%. Les xifres es disparen fins al 30% si l'opció és votar per Berlusconi com a premier , amb Alfano a la presidència del partit i amb un equip format per joves.

Aquest resultat no seria suficient per liderar el país però donaria a el Cavaliere i al seu partit un paper decisiu en la pròxima legislatura, sobretot si s'arriba a un govern de coalició cridat a continuar el camí del sanejament de comptes i sortida de la crisi iniciat per Mario Monti.

Monti, "serè" sobre el futur

Coincidint amb els rumors sobre Berlusconi, Mario Monti va anunciar ahir, sense detallar-ne els motius, que deixa el càrrec de ministre d'Economia però que seguirà al capdavant del govern. El fins ara viceministre d'aquesta cartera, Vittorio Grilli, assumirà el càrrec.

Un clima polític turbulent i fragmentat dificulta als analistes predir el resultat de les pròximes eleccions, cosa que incrementa l'ansietat dels mercats. Monti va intentar calmar-los ahir en l'assemblea anual de l'associació bancària ABI, en què va recomanar "serenitat". Responent potser als rumors sobre Berlusconi, Monti va contrastar "la humiliació" que provocavael Cavaliere amb la imatge exterior actual del país.

stats