CAMPANYA ELECTORAL A EGIPTE
Internacional 05/05/2012

Centenars de ferits en disturbis al Caire

D. Kirkpatrick / L. Stack
2 min
Centenars de ferits en disturbis al Caire

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREEls carrers propers al ministeri de Defensa del Caire es van tornar a convertir ahir a la tarda en un camp de batalla. Els soldats egipcis van fer servir gasos lacrimògens, canons d'aigua i projectils improvisats contra els milers de manifestants que van inundar el barri cairota d'Abbasiya. Quan només falten tres setmanes per a la primera volta de les eleccions presidencials, el pols entre fidels al model del dictador Hosni Mubàrak i islamistes s'ha tornat a accentuar.

La junta militar que governa el país des de la caiguda de la dictadura va declarar ahir el toc de queda de les 11 de la nit fins a les 7 del matí d'aquest dissabte als carrers propers al ministeri de Defensa. En un comunicat d'emergència llegit ja de nit a la televisió estatal, els generals van advertir que les forces des seguretat "s'enfrontarien amb determinació a qualsevol que gosés violar-lo". D'aquesta manera, enviaven el missatge als manifestants, que consideraria únics responsables del que els pogués passar si s'oposaven al toc de queda.

Tot i això, desenes de milers de manifestants van continuar desafiant els generals durant la nit. Alguns eren islamistes ultraconservadors enfadats per l'exclusió del seu candidat favorit en la cursa electoral, altres demanaven justícia pels 11 morts dimecres a la mateixa zona a mans d'encaputxats mentre els militars s'ho miraven, i la resta eren liberals o bé temorosos que la junta militar no compleixi la promesa d'abandonar el poder després de les eleccions presidencials, que comencen els dies 23 i 24 de maig.

El detonant van ser un grapat de roques contra els uniformats, que ràpidament van respondre amb contundència. S'hi van poder sentir tant trets com els impactes dels cotxes blindats de la policia contra els manifestants aterrits que es dispersaven per carrers laterals. Els residents del barri que envolta el ministeri de Defensa -un bastió de suport per a la cúpula militar i de Mubàrak- també van prendre el carrer, decidits a vèncer els manifestants. Molts anaven equipats amb barres d'acer i fins i tot ganivets. Alguns tenien armes de foc. Empaitaven qualsevol que portés barba i semblés islamista.

Segons els mitjans estatals, hi va haver almenys 128 ferits, però els doctors que atenien els activistes van assegurar que havien atès 250 persones, sobretot per asfíxies.

Campanyes suspeses per dol

Els últims enfrontaments durant la campanya electoral, que va començar dilluns, amenacen el procés democràtic que ha de desembocar en la desintegració de la cúpula militar el 30 de juny, tal com s'ha promès. Malgrat que l'oposició denuncia que els generals no volen abandonar el poder, en una roda de premsa dijous es van tornar a comprometre a seguir els passos acordats. De moment, tant el candidat dels germans musulmans com l'islamista més moderat han suspès la campanya en homenatge els morts dimecres al Caire.

stats