Internacional 04/04/2020

La Xina no pot plorar els seus morts

Minuts de silenci per les víctimes del covid-19 i visites virtuals a les tombes el dia dels difunts

Dolors Rodríguez
3 min

PequínLa Xina ha celebrat aquest dissabte una inusual festa del Qingming, una de les tradicions més arrelades en el país. És el dia dels difunts, quan es visiten els cementiris per recordar els morts, netejar les tombes i presentar ofrenes en forma de flors, fruites o papers que simulen diners.

Si hi ha hagut un any en què aquesta festa tenia un sentit especial és aquest, en què l'epidèmia ha provocat més de 3.300 morts, segons les xifres oficials. El confinament no ha permès que els xinesos poguessin celebrar funerals per acomiadar i plorar els seus familiars.

Les mesures que prohibeixen aglomeracions i insten a mantenir la distància social han impedit les tradicionals celebracions del Qingming. Els cementiris, que durant aquests dies acostumen a acumular llargues cues de visitants, havien advertit que prohibirien l'entrada. La majoria directament va tancar les portes i en uns altres es va habilitar un sistema de cita prèvia, reservant espai i hora. Tot per evitar les aglomeracions.

El govern ha aprofitat la festa per suplir el buit decretant un dia de dol nacional en honor de les víctimes del coronavirus. A les deu del matí del dissabte i amb les banderes a mig pal, tot el país s'ha paralitzat mantenint tres minuts de silenci mentre sonaven les sirenes, des dels clàxons dels cotxes a les alarmes antiaèries.

Els mitjans de comunicació xinesos han posat en blanc i negre les seves pàgines web en senyal de respecte.

A Wuhan, l'epicentre de l'epidèmia i la zona amb més víctimes de la Xina, s'ha seguit l'homenatge amb especial sentiment.

Un grup de policies guarda tres minuts de silenci per  les víctimes mortals del coronavirus a la Torre Memorial dels Herois del Poble a Xangai

Dijous s'havia anunciat que s'atorgava el títol de “màrtirs” a 14 persones que van morir lluitant contra el coronavirus. Entre ells hi ha el metge Li Wenliang, que va ser perseguit policialment per alertar de l'epidèmia, i uns altres onze companys que van perdre la vida a Wuhan. “Màrtir” és el títol honorífic de més alt rang que atorga el Partit Comunista. El reconeixement representa un nou intent d'esborrar els errors de l'inici de l'epidèmia, quan es va intentar silenciar i es va retardar la resposta sanitària permetent que el contagi s'expandís.

A Wuhan el Qingming ha arribat quan la població, després de més de dos mesos de confinament, ha pogut sortir a recollir les cendres dels morts. Molts van morir en aïllament sense estar acompanyats per les seves famílies.

Més urnes per cendres que morts oficials

Les llargues cues en les vuit funeràries de la ciutat per recollir les cendres i les especulacions sobre el gran nombre d'urnes, superior als poc més de 2.500 morts oficials, han posat en dubte les xifres. Fins i tot diaris xinesos com Caixin, un mitjà econòmic força independent i amb delegació a Wuhan, n'han informat. Fonts nord-americanes eleven el nombre de morts a més de 40.000.

El govern xinès s'ha ocupat a fons de silenciar els rumors i les imatges de les cues s'han anat eliminant de les xarxes socials. I es limita la reproducció de missatges de record o homenatge als morts. Les funeràries i els cementiris no donen xifres, i les autoritats de la ciutat han informat que les estadístiques de defuncions no es donaran a conèixer fins a l'estiu.

Les mesures de protecció han sigut la millor excusa per forçar enterraments ràpids i sense acompanyants. Tot indica que l'administració ara està especialment interessada en controlar el dol i evitar actes que congreguin gent amb ganes d'expressar el seu dolor, cosa que podria generar protestes.

Enterraments sota vigilància

Funcionaris de la ciutat acompanyen els familiars, un o dos, a dipositar les urnes als cementiris. Una cerimònia molt allunyada dels grans funerals amb què somien els xinesos i que sempre preveuen l'assistència d'una àmplia representació d'amics i familiars.

3 minuts de silenci, en homenatge als que han mort en la lluita contra el coronavirus

També s'ha encoratjat a recórrer a la tecnologia per a celebrar el Qingming. Nombroses empreses ofereixen serveis a internet per recordar els morts.

L'oferta inclou des de “neteges virtuals” de tombes a internet a murs per deixar-hi missatges. Les pàgines web ofereixen tot tipus d'ofrenes per acontentar els esperits de manera virtual. Les ofrenes que s'emporten en la vida real al cementiri perquè els difunts en gaudeixin en la seva nova vida, com ara encens, fruites, begudes o fins i tot tabac, tenen el seu equivalent virtual. Fins i tot hi ha salons virtuals per fer xats amb la família.

Algunes funeràries i cementiris ofereixen carteres de serveis que inclouen neteja de tombes per a aquells que no puguin anar-hi presencialment i envien fotos del resultat. A Pequín hi ha serveis sofisticats que retransmeten en streaming la neteja de la tomba.

stats