Publicitat
Publicitat

Centenars de milers de brasilers protesten contra Rousseff a Rio de Janeiro

La popularitat de la presidenta del Brasil s'ha erosionat per l'escàndol de corrupció en la petroliera estatal Petrobras i per les mesures d'austeritat preses pel seu govern

Centenars de milers de persones han protestat aquest diumenge contra la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, a Rio de Janeiro, en el marc d'una jornada de manifestacions convocades a tot el país. La protesta de Rio de Janeiroha començat a les 09.30 (hora local) a la platja de Copacabana i ha superat amb escreix les expectatives de públic dels organitzadors, que són grups de ciutadans opositors sense vincle declarat amb partits polítics.

Els manifestants han corejat consignes contra Rousseff i l'oficialista Partit dels Treballadors (PT) i en rebuig de la corrupció. "Fora PT", "el PT va robar" i "PT mai més" han estat càntics cantats en repetides vegades pels manifestants, vestits en la seva gran majoria de groc i verd, els colors de la bandera brasilera. Un orador ha estat molt aplaudit quan ha afirmat que l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva és el "cap de la banda" de corruptes i que "cal posar-lo a la presó".

La gran majoria dels manifestants a Rio pertanyia a les classes mitjana i alta, un grup que en les eleccions de l'octubre passat va votar en massa a l'oposició. Nombrosos manifestants portaven pancartes demanant que s'iniciï un judici polític a Rousseff, que va començar el seu segon mandat l'1 de gener de 2015, amb vista a la seva destitució.

La popularitat de la presidenta s'ha erosionat ràpidament per l'escàndol de corrupció en la petroliera estatal Petrobras, que ha esquitxat prop de 50 polítics, majoritàriament oficialistes, i per les mesures d'austeritat preses pel seu Govern per corregir el greu dèficit que afecta als comptes públics.

Un grup de desenes de persones han demanat una "intervenció militar ja" i fins i tot han portat a la manifestació, a la platja de Copacabana, un tot terreny pintat de camuflatge, amb un maniquí vestit de soldat, que ha estat rebut amb aplaudiments per diversos participants de la marxa.

A més de Rio de Janeiro, al matí s'han registrat manifestacions multitudinàries, amb desenes de milers de persones, a Brasília, Belo Horizonte (Minas Gerais), Salvador (Bahia), Recife (Pernambuco) i altres capitals regionals del país. S'espera que la marxa més multitudinària d'aquest diumenge tingui lloc a Sao Paulo, la major ciutat del Brasil i on l'oposició va obtenir els seus millors resultats en les eleccions de l'any passat.