Publicitat
Publicitat

'Charlie Hebdo' rep el premi del PEN American Center enmig de fortes mesures de seguretat

La revista satírica francesa s'endú el guardó malgrat la polèmica oberta pel rebuig d'alguns escriptors al reconeixement

La cerimònia de lliurament del premi PEN a la llibertat d'expressió a la revista satírica 'Charlie Hebdo' va tenir lloc la nit de dimarts a Nova York enmig de fortes mesures de seguretat i de la divisió d'opinions en el si de l'organització per la concessió del prestigiós guardó.

Tot i que  sis membres del PEN American Center mostressin la seva repulsa a aquesta decisió a finals d'abril i 140 membres més s'hi van acabar sumant, finalment 'Charlie Hebdo', que va ser víctima d'un atemptat islamista a París el gener passat, va rebre el guardó en una cerimònia al Museu d'Història Natural.

El redactor en cap de la publicació, Gerard Biard, i Jean-Baptiste Thoret, que van arribar tard a treballar el dia de l'atemptat, van acudir a la cerimònia i van donar un missatge clar als autors de l'atac: "No volen que debatem, però hem debatre".

Mai una gala de literatura havia estat tan custodiada per forces de seguretat, però atès que els homenatjats són objectiu de terrorisme radical i després de l'atac de diumenge passat al Centre Curtis Culwell de Garland, el suburbi de Dallas (EUA) que acollia l'exhibició de caricatures del profeta Mahoma, la ciutat no va escatimar en efectius.

"La missió de satiritzar els temes sagrats perdura", va dir Biard, en al·lusió a la valentia que van reconèixer des del nucli dur del PEN American Center. "Impressionar és part del debat democràtic. Ser atacat a trets, no", va afegir.

L'organització, per la seva banda, va defensar que "per haver pagat el preu definitiu pel seu exercici de la llibertat d'expressió, i després haver militat enmig de la seva devastadora pèrdua, 'Charlie Hebdo' mereix ser reconegut per la seva valentia davant d'un dels atemptats més nocius contra la llibertat d'expressió en la memòria recent".

En la cerimònia, malgrat les absències, van ser presents alguns dels escriptors que van prestar el seu suport des del principi als treballadors de 'Charlie Hebdo', com Salman Rushdie. A les xarxes socials hi va haver reaccions variades, com la de l'escriptora Joyce Carol Oates, que va titllar la controvèrsia de "desproporcionada i tergiversada".