ELECCIONS A L'AMÈRICA LLATINA
Internacional 09/10/2012

Chávez referma el seu poder

Hugo Chávez governarà Veneçuela, si la seva salut l'hi permet, fins al 2019. Diumenge es va imposar a les urnes davant del candidat de l'oposició, Henrique Capriles, el rival més fort que mai havia tingut.

Carola Solé
2 min
CAPRILES, LA BÈSTIA NEGRA DEL CHAVISME
 Un chavista diumenge a la nit davant del Palau de Miraflores a Caracas porta un taüt simulat amb la imatge de l'opositor Herinque Capriles durant la celebració de la victòria d'Hugo Chávez a les urnes que li permetrà continuar al poder, si la seva salut l'hi permet, sis anys més.

CARACASSense poder contenir les llàgrimes, els seguidors d'Henrique Capriles van plorar la nit de diumenge quan van veure que havien perdut la seva gran oportunitat. L'esperança de les forces opositores, unides sota el lideratge del rival més fort al qual s'havia enfrontat mai Hugo Chávez, era enorme a Veneçuela. Però, un cop més, el president bolivarià va demostrar la seva fortalesa i, contradient les enquestes, va guanyar les presidencials amb un 54,42% de vots. És a dir, quasi deu punts i 1,2 milions de vots més que el 44,97% que va aconseguir Capriles. Unes xifres, val a dir, substancialment inferiors al quasi 26% d'avantatge amb què Chávez va guanyar el 2006.

Com una victòria "perfecta" i "una lliçó al món", Chávez no va poder amagar la felicitat que li produïa que el poble li hagués dipositat la confiança 20 anys, tot i els alts índexs d'inseguretat, l'alt cost de la vida i l'admesa "falta d'eficiència" del seu govern. "Déu meu, segueix donant-nos vida i salut per seguir construint la pàtria bona", va demanar Chávez, que el juny de l'any passat va ser diagnosticat d'un càncer, del qual es coneixen molt pocs detalls.

El nou mandat de Chávez es planteja com un aprofundiment de la seva revolució. "Sens dubte, hi haurà una consolidació de la presència de l'estat en sectors bàsics de l'economia, una preservació però desmonopolització del sector privat i un impuls a l'estat comunal", afirma el politòleg de la Universitat Central de Veneçuela Nicmer Evans.

Per Luis Vicente León, president de l'empresa de sondejos Datanalisis, que en l'últim estudi havia pronosticat que Chávez trauria deu punts d'avantatge, els resultats de les eleccions han de fer reflexionar el líder bolivarià. "Chávez afronta ara un 45% d'oposició que ha votat per una alternativa que no pot ser desconeguda ni minimitzada. Això planteja una nova relació oposició-govern", apunta.

Això és precisament el que Capriles va exigir a Chávez. "Demano respecte als que mantenen el poder, consideració i reconeixement a quasi la meitat del país que no està d'acord amb aquest govern", va dir prometent als més de sis milions de veneçolans que han votat per ell que no els deixarà "sols". Saber si, després d'anys sense un referent clar, Capriles es converteix en el vertader líder opositor és una qüestió clau. També ho és saber si la variada oposició aconseguirà mantenir-se unida fins al 2019.

Ramón Guillermo Aveledo, secretari general de l'aliança antichavista Mesa de la Unidad Democrática (MUD), que agrupa una vintena de formacions de signe ben diferent, és optimista respecte al futur. "Mentre sigui necessària, la MUD tindrà futur perquè és la coalició que sustenta tot aquest procés", va assegurar Aveledo.

La malaltia de Chávez

Autodeclarat "lliure" del càncer, de la malaltia de Chávez no se n'ha parlat durant la campanya electoral, però, sens dubte, és un interrogant que torna a obrir-se amb força al país petrolier, ara que el president s'ha compromès a governar fins al 2019. "Encara és d'hora per fer una projecció de la malaltia, però, de substituts, n'hi hauria", va assegurar Luis Vicente León, mentre que Aveledo va apuntar que no hi ha "confiances suficients" a l'oficialisme perquè Chávez s'ha encarregat de "minar-les".

stats