INCERTESA PEL LÍDER BOLIVARIÀ
Internacional 09/01/2013

Chávez no serà dijous a Veneçuela per a la investidura

Confirmat. El president veneçolà no serà a Caracas dijous per a la investidura. Ara tots els ulls estan posats en el Suprem, que hauria de decidir si es pot ajornar el jurament o bé que Cabello assumeixi la presidència.

Carola Solé
3 min
L'ICONA DE CARACAS Una dona passa per davant d'un mural dedicat a Hugo Chávez a Caracas. El govern ha convocat una gran concentració 
 A la capital i actes populars arreu del país de cara a dijous, el dia en què el líder bolivarià havia de ser investit per tercera vegada consecutiva. La confirmació ahir de Cabello de l'absència del president porta més incertesa al país.

CARACASEl buit de poder a Veneçuela va fer-se ahir més que evident quan el president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, va confirmar que el líder veneçolà, Hugo Chávez, no serà dijous a la investidura. La notícia no va sorprendre ni el país ni la comunitat internacional, però sí que va treure a la llum els pitjors pronòstics sobre la salut del president veneçolà, en "situació estacionària" a l'Havana després de patir una infecció pulmonar postoperatòria, segons l'últim comunicat del govern.

Chávez "no podrà comparèixer aquesta data davant de l'Assemblea Nacional", va informar Cabello llegint un comunicat de Nicolás Maduro, el delfí del líder bolivarià, davant del Parlament. Cabello va afirmar que, d'acord amb l'article 231 de la Constitució, el president assumirà el càrrec davant del Tribunal Suprem de Justícia amb retard. Però aquesta controvertida decisió inquieta la coalició opositora, que defensa que la Constitució estipula que si no s'investeix el 10 de gener, el president del Parlament ha d'assumir la presidència interina.

Pendents del buit de poder

La pilota recau ara en mans del Suprem, que hauria de moure fitxa abans de dijous, quan es complirà justament un mes de l'operació contra el càncer d'Hugo Chávez a l'Havana. Per a la coalició opositora, endarrerir la investidura seria totalment inconstitucional i està disposada a portar-ho a tribunals internacionals. Però els fets no agafen aquest bloc antichavista en el seu millor moment. L'oposició intenta guarir-se de les ferides després de l'estrepitosa derrota a les eleccions regionals de només fa un mes i del somni perdut a les presidencials.

Com un dels pocs líders enfortits de les regionals del 16 de desembre, Henrique Capriles, reescollit governador de Miranda (centre), definia ahir el punt de vista de l'oposició al costat del seu aliat, el governador de Lara (nord-est), Henri Falcón. La posada en escena era simbòlica perquè Capriles i Falcón són els únics opositors supervivents dels comicis i es consideren líders de la nova fornada política.

Capriles no se'n va estar d'exigir al Suprem que prengui una decisió abans que sigui massa tard. "Aquí es va escollir un president, una persona, no el govern. No hi ha continuïtat d'un govern perquè el govern no ha estat electe", va dir.

Per aquest advocat de 40 anys queda clar: sense Chávez, dijous Cabello ha d'assumir la presidència de manera temporal. "¿Creieu que a mi m'agradaria que el president de l'Assemblea Nacional assumís la presidència de la República? Miri, els parlo a títol personal. Seria una desgràcia per al nostre país per l'historial que té aquesta persona, però això no és tracta de si m'agrada o no m'agrada. Aquesta és la realitat de la nostra Constitució", afirmava Capriles.

Capriles vol sumar suports

Tot i assegurar que "no és candidat a res" i sense encara una decisió de la coalició que representa, Capriles es perfila com el candidat opositor més ben posicionat si es convoquessin eleccions anticipades, pels millors resultats del bloc a les presidencials (44% dels vots) i la seva reelecció a Miranda davant l'exvicepresident de Chávez, Elías Jaua.

Optimista, Capriles acabava la roda de premsa d'aquest manera: "Hi ha una debilitat gegant del chavisme sense el president i, si un 5% del país canvia el seu vot, a Veneçuela hi ha un nou govern". De moment, però, ni es preveuen eleccions imminents i l'oposició encara no té líder definit.

El difícil conglomerat opositor

Capriles va parlar ahir en nom de la Taula de la Unitat Democràtica (MUD), una coalició que va néixer tot just el 2009 per unir forces contra el carismàtic i invicte líder socialista i que agrupa una vintena de partits que van des de l'ultraliberalisme fins a l'esquerra més radical. I, justament en moments d'importància estratègica com aquest, el conglomerat està dividit entre els que reclamen mà dura i els que prefereixen un to més suau i, sobretot, més prudent.

Trobar un consens està sent difícil i, per ara, la secretaria general de la MUD s'ha encarregat de la part més institucional -denunciant a l'exterior el "buit de poder" que hi haurà al país a partir de dijous- mentre Capriles porta la veu cantant davant dels ciutadans. De les reunions que van haver-hi aquest cap de setmana a Caracas, l'oposició va establir alguns lineaments: no caure en la provocació del govern mantenint un to prudent, reclamar el compliment de la Constitució a les institucions veneçolanes i començar a elevar a instàncies internacionals la insòlita situació política que podria produir-se al país a partir del dia 10.

stats