EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Internacional 22/09/2019

La Cimera del Clima de l’ONU, una oportunitat per a la redempció

Guterres exigeix compromisos concrets després del clam global dels joves

Carlos Pérez Cruz
3 min
António Guterres, secretari general de l’ONU, amb Greta Thunberg dissabte a 
 Nova York.

WashingtonCom si es tractés d’una transfusió de sang, el realisme idealista dels joves de tot el món ha renovat durant el cap de setmana l’oxigen de passadissos i sales de les Nacions Unides, a Nova York. Centenars d’activistes han reclamat acció política, acabar amb el “comportament criminal” de les grans corporacions o el final de l’ús dels combustibles fòssils. El seu missatge i la seva exigència van dirigits als adults, als líders mundials que aquest dilluns prenen el testimoni de la Cimera del Clima, organitzada pel secretari general de l’ONU, António Guterres, amb l’objectiu d’impulsar els Acords de París.

Líders que “parlen massa i escolten poc”, segons l’opinió del mateix Guterres, que enfront dels activistes va reconèixer haver recuperat l’esperança en la lluita contra l’escalfament global gràcies a la seva iniciativa. “La meva generació ha fallat considerablement fins ara”, ha reconegut.

No tots els companys de generació de Guterres comparteixen necessàriament la seva percepció de l’“emergència climàtica”. El president dels Estats Units, Donald Trump, no participarà en la cita d’avui. Mentre exerceix d’amfitrió en una reunió sobre llibertat religiosa, el seu país estarà representat per Marcia Bernicat, vicesecretària adjunta principal de l’Oficina d’Oceans i Afers Ambientals i Científics Internacionals, que depèn del departament d’Estat. Trump es va desentendre de l’Acord de París, per la qual cosa és difícil imaginar l’èxit d’una lluita global sense l’ajuda del segon principal emissor mundial de gasos contaminants, després de la Xina.

Però hi ha lloc per a l’optimisme. Javier Sierra, portaveu de Sierra Club, el principal grup ecologista dels Estats Units, reconeix a l’ARA que “les coses estan malament aquí per culpa del senyor Trump i els seus sequaços”, però posa en valor el compromís i la legislació de ciutats i estats del país. “Estem veient una cosa realment extraordinària”, assegura. “Califòrnia, que és la cinquena economia del món, s’ha compromès amb la idea que totes les seves fonts d’energia siguin netes i renovables”. Segons Sierra, a la política federal se li està contraposant una d’estatal i local que, “amb molts anys d’antelació, està complint amb els compromisos de l’Acord de París”.

El president francès, Emmanuel Macron; la cancellera alemanya, Angela Merkel (que divendres passat va anunciar la inversió de 54.000 milions d’euros per combatre la crisi climàtica); el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, o el president turc, Recep Tayyip Erdogan, han anunciat la seva presència.

Per participar en la Cimera del Clima, António Guterres va posar com a condició prèvia arribar amb ofertes concretes i no amb discursos buits. 19 països lideren taules sectorials en què es discutiran i s’anunciaran projectes per aconseguir la neutralitat de carboni (zero emissions de CO 2 ), transport sostenible o transició cap a les energies renovables. Fins i tot la Xina, principal contaminador mundial, hi envia un alt representant, el ministre d’Exteriors, Wang Yi, i lidera una de les taules.

Per al portaveu del Sierra Club no és un contrasentit. Tot i que hi ha zones industrialitzades del país “on l’esperança de vida, només pel fet de viure allà, es redueix cinc anys i mig”, i tot i que tenen “centenars de plantes de combustió de carbó”, Sierra aplaudeix un programa xinès d’inversió en energia neta que, segons va anunciar Pequín, renovarà l’any vinent. “S’han trobat entre l’espasa i la paret, però s’han quedat creuats de braços”.

Jornada maratoniana

La llarga jornada l’obrirà el secretari general, António Guterres, i inclourà un discurs de la jove activista sueca Greta Thunberg, que va participar divendres en la manifestació de Nova York, dins de la vaga estudiantil global contra el canvi climàtic. “El nostre objectiu”, apunta Guterres, “és [la reducció del] 45% d’emissions durant les pròximes dècades”, així com “un compromís per finançar el Fons Ecològic i els 100.000 milions de dòlars que cada any per donar als països en desenvolupament”.

La cimera de Nova York s’inscriu en una cursa contrarellotge. El període del 2015 al 2019 està a punt de ser el que ha registrat una temperatura mitjana més elevada, segons l’informe científic Units en la ciència, que es va presentar ahir. La temperatura global registrada des del 2015 és 1,1 graus superior a l’era preindustrial, i 0,2 graus superior a les anotades entre el 2011 i el 2015.

stats