Publicitat
Publicitat

Clara victòria de Netanyahu a les eleccions d'Israel

Amb el 99,5% escrutat, el Likud s'emporta 30 escons i la coalició de Herzog es queda amb 24

El partit del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el Likud, s'ha endut finalment 30 escons dels 120 al parlament d'Israel, cinc per sobre del seu principal competidor, la coalició d'esquerres Unió Sionista encapçalada per Isaac Herzog, que s'ha quedat amb 24 escons.

El partit de Herzog apareixia com a vencedor a totes les enquestes electorals, i encara amb els resultats del sondeig a peu d'urna mantenia un empat a 27 escons amb Netanyahu. Però finalment, amb el resultat escrutat al 99,5%, la victòria de 'Bibi' –com anomenen a Netanyahu– és molt clara i perd només un escó respecte dels que tenia en la passada legislatura.

Com a tercera força, la nova Llista Unida àrab s'emporta finalment 14 escons, un més del que pronosticaven les enquestes. Després, Yesh Atid es queda amb 11 escons; Kulanu amb 10; Llar Jueva amb 8; Shas amb 7; UTJ amb 6; Yisrael Beitenu amb 6; i Meretz amb 4.

El primer ministre podrà liderar la propera coalició de govern que li permetrà iniciar el quart mandat, amb la qual cosa es converteix en el polític que més anys ha estat al poder a Israel, fins i tot per davant de Ben Gurion. Tot i així, encara ha de captar el suport dels partits centristes, però també podria optar per intentar formar una gran coalició amb el partit de Herzog com li demanava ahir, dimarts, al vespre el president del país.

"La realitat no ens espera", va dir Netanyahu ahir, dimarts, al vespre en el seu discurs de victòria, "els ciutadans d'Israel esperen que formem ràpidament un govern que treballi per ells en matèria de seguretat, economia i afers socials tal com ens vam comprometre a fer i com farem".

El líder del Likud s'endú finalment una victòria inesperada després del gir a la dreta en els seus missatges els últims dies de campanya, amb promeses als colons, com ara "no hi haurà mai un estat palestí" mentre ell sigui primer ministre.

Per la seva banda, els líders de la Unió Sionista, Isaac Herzog i Tzipi Livni van admetre que "aquest no és un matí fàcil" per a ells. "Dirigirem i lluitarem al Parlament amb els nostres socis en aquest camí per defensar els valors en els quals creiem", van dir. Herzog ha explicat que havia telefonat Netanyahu aquest dimecres al matí "per felicitar-lo pel seu èxit i desitjar-li sort".