ESTATS UNITS
Internacional 15/10/2015

Clinton guanya el primer assalt

Planta cara a un sòlid Bernie Sanders en el primer debat i obté una treva del seu escàndol dels mails

Núria Ferragutcasas
3 min
Clinton donant la mà a Sanders després que ell assegurés que els americans estan farts dels seus e-mails.

WashingtonUna satisfeta, relaxada i somrient Hillary Clinton va saludar els seus partidaris al final del primer debat de les primàries demòcrates. Després de mesos d’una cursa enfangada per l’escàndol dels seus correus electrònics, l’ex primera dama i secretària d’Estat dels Estats Units va deixar clar que continua sent la candidata favorita.

Clinton va demostrar que l’experiència és un grau. Els 26 cara a cara amb el llavors senador d’Illinois, Barack Obama, que no li van servir per aconseguir la nominació del seu partit a la Casa Blanca el 2008, han resultat ser una arma crucial per reflotar la campanya.

En els últims mesos havia perdut no només popularitat i credibilitat entre els votants sinó també el gran avantatge que tenia sobre els altres candidats demòcrates. Amb la seva actuació al debat de la nit de dimarts (la matinada d’ahir catalana) a Las Vegas, ha obtingut una treva.

Contrast amb els republicans

Els cinc aspirants a la candidatura presidencial demòcrata van discutir en un to amable sobre economia, educació, sanitat pública, immigració i política exterior. “El debat no va ser sobre unes persones que es critiquen l’un a l’altre, sinó sobre idees”, afirma l’analista del think tank Brookings, John Hudak, que creu que, al contrari que els republicans, van evidenciar que estan units i “preparats per liderar”.

Una prova de la bona cordialitat entre els candidats és el cop de mà que va rebre Clinton del seu màxim rival, el senador de Vermont, Bernie Sanders, que va assegurar: “Els americans estan cansats de sentir parlar dels teus maleïts correus”.

Clinton li va allargar immediatament la mà en senyal d’agraïment, enmig d’una ovació del públic. Sanders va subratllar que la classe mitjana està desapareixent i que els ciutadans volen parlar de temes reals.

Tot i així, Clinton i Sanders van aprofitar la nit per confrontar les seves visions pel país. El seu duel, el més esperat pels votants demòcrates, va acaparar el debat. Només l’exgovernador de Maryland Martin O’Malley, a aconseguir destacar, tot i que el temps dirà si n’hi haurà prou per augmentar el seu pírric suport d’un 1% a les enquestes.

Socialdemocràcia i capitalisme

L’ex cap de la diplomàcia americana, més agressiva, va atacar el senador de Vermont per haver votat en contra de legislacions que buscaven restringir l’accés a les armes i per les seves crítiques al capitalisme. “No som Dinamarca... Jo estimo Dinamarca. Som els Estats Units d’Amèrica”, va dir poc després que Sanders -que està a 18 punts de Clinton en els sondejos- posés els països escandinaus com a exemples a seguir per millorar la vida dels treballadors. “Cometríem un gran error si giréssim l’esquena al que ha creat la classe mitjana més gran en la història del món”, va afegir.

Clinton es va posicionar a favor de “governar sobre els excessos del capitalisme”. Però el seu rival creu que cal fer més. De fet, el senador, de 74 anys, va basar gran part del seu discurs de la nit en una crítica acèrrima a la influència que tenen bancs i milionaris sobre el poder.

“El govern no regula Wall Street, Wall Street regula el govern”, va dir. I va defensar la seva candidatura quan se li va preguntar si un socialdemòcrata -així és com es defineix- pot guanyar les presidencials. “Guanyarem perquè primer explicarem què és la socialdemocràcia”.

Un sòlid Bernie Sanders, que té una base de votants molt motivats, va apel·lar a una revolució política. Va ser lleial al seu missatge, però no va convèncer en temes de política internacional.

Tercer mandat d’Obama

A banda del cara a cara entre Clinton i Sanders, també hi havia expectació per saber si l’ex secretària d’Estat marcaria distàncies amb l’actual president nord-americà, Barack Obama. Clinton se n’ha distanciat en temes com el tractat comercial del Pacífic, però en el debat només va tenir bones paraules per al seu excap. “No podem deixar que un republicà succeeixi Obama”, va advertir.

Hillary Clinton respira alleujada després d’un debat que pot ajudar-la a recuperar suport entre els votants. La treva obtinguda, però, podria ser curta, ja que en els pròxims dies es publicaran nous mails del compte privat que va fer servir quan era secretària d’Estat. I, el dia 22, haurà de donar explicacions sobre aquest tema a un Congrés amb una majoria republicana hostil.

stats