Publicitat
Publicitat

Colòmbia aprova la convocatòria del referèndum sobre els acords de pau

Els colombians hauran de decidir el pròxim 2 d'octubre si validen o no l'acord entre el govern i les FARC

"Dóna suport vostè a l'acord final per a l'acabament del conflicte i la construcció d'una pau estable i duradora?". Aquesta és la pregunta que els colombians hauran de respondre en referèndum per decidir si accepten o no  l'acord de pau a què van arribar la setmana passada el govern i les FARC. El president Juan Manuel Santos ha signat avui el decret de convocatòria del plebiscit, que se celebrarà el pròxim 2 d'octubre i que pot posar fi a més de cinc dècades de conflicte.

"El referèndum és ara una realitat", ha manifestat Santos. "No hi ha lloc per a confusions: la pregunta no fa referència a la pau, sinó que vol saber si els colombians donen suport o no a l'acord final". El president s'ha mostrat optimista: "Avui fem un pas més cap a la pau", alhora que ha agraït al parlament colombià que "per una àmplia majoria i en un temps rècord hagi avalat la convocatòria del plebiscit".

Malgrat que l'acord posa fi al conflicte més llarg de l'Amèrica Llatina, no tothom hi està a favor. Sectors liderats per l'expresident Álvaro Uribe, opositors al govern de Santos, s'han mostrat contraris al pacte i defensaran el 'no' al referèndum. Els defensors de l'acord tindran poc més d'un mes per convèncer la població colombiana que la seva és la millor opció.