AMÈRICA LLATINA
Internacional 24/11/2016

Colòmbia, una nova oportunitat per aconseguir la pau

El govern i les FARC firmen avui un nou acord que no es votarà en plebiscit i que l’oposició rebutja

Anna Moyà
3 min
Un grup de persones celebra el nou acord de pau entre el govern de Colòmbia i les FARC en una marxa celebrada la setmana passada a Bogotà.

BarcelonaColòmbia es dóna avui una segona oportunitat per aconseguir la pau després de trenta anys de conflicte. El govern del país, a les ordres de Juan Manuel Santos, i les FARC tenen previst firmar aquest matí un nou acord al Teatro Colón de Bogotà. Es tracta d’una revisió de 57 punts del document que va ser rebutjat en referèndum pels colombians el dia 2 d’octubre, i que era el resultat de quatre anys de negociacions. Llavors, contra tot pronòstic, un 50,2% de la població va dir no a les mesures de pau acordades per la guerrilla i l’executiu, tot i que el cert és que les regions rurals més colpejades pel conflicte van avalar l’entesa.

Uribe torna a dir ‘no’

Una vegada firmat el nou pacte, el Congrés del país en debatrà l’aprovació i -si les revisions convencen la cambra- serà referendat, de manera que no caldrà dur a terme, com l’altre cop, un referèndum perquè votin els ciutadans. El president justificava ahir la decisió: “Després d’escoltar totes les propostes i alternatives, i de comú acord amb les FARC, hem vist clar que la via més convenient i legítima per validar el nou document és a través del Congrés de la República”.

És un dels motius pels quals l’expresident colombià i cap del partit de l’oposició, Álvaro Uribe, s’oposa frontalment al nou text, tal com ja va fer amb el primer. “S’ha de sotmetre a una validació popular, ja sigui de tot l’acord o, com a mínim, dels temes sensibles sobre els quals no hi ha consens”, assegura l’expresident en un comunicat emès pel seu partit. Uribe critica també que hi hagi “temes greus que no s’han modificat”, com per exemple les sancions que han de rebre els guerrillers o l’eliminació de la connexió del narcotràfic amb el delicte polític. Per al govern, “aquests temes no són revisables”, diu Uribe, i per a ells, “sense aquestes reformes només estem parlant de retocs d’allò que els ciutadans ja han rebutjat”. L’actual senador va ser un dels líders del no durant la campanya del referèndum.

Revisions i passos enrere

El cert és que el text que s’ha de firmar avui inclou canvis basats en les 400 propostes de modificacions que va presentar l’oposició. Per exemple, amb la revisió, les FARC hauran d’entregar tots els seus béns i destinar-los a indemnitzar les seves víctimes. També queda garantit el dret a la propietat privada, que tant s’havia qüestionat, i s’ha fet marxa enrere en l’enfocament de gènere que havien aconseguit incorporar les associacions de dones i que els ultraconservadors tant havien criticat. També s’elimina la incorporació de l’acord a la Constitució colombiana. Però un dels punts més polèmics del procés de pau, el de la participació política de la guerrilla, no s’ha canviat.

Dies després del fracàs en el referèndum, el govern colombià va posar en marxa tots els mecanismes per mantenir l’alto al foc bilateral, que es va allargar fins al 31 de desembre. Perquè les converses seguissin, es va reunir de seguida amb els uribistes i va assumir part dels canvis que proposaven. Es van trobar fins a deu vegades, fins que el passat 4 de novembre el negociador de l’executiu, Humberto de la Calle, es va veure a l’Havana -seu de les negociacions des de fa quatre anys- amb les FARC: a la mà portava les demandes de l’oposició. Finalment, la guerrilla i De la Calle es van entendre i van anunciar un nou acord fa tretze dies.

Un consens difícil

Ara Santos haurà de fer jocs malabars si vol aconseguir el seu objectiu: tancar una pau que sigui del gust de tothom i que compti amb el màxim consens possible.

De moment, l’uribisme ja ha endarrerit el pla de l’executiu, que tenia prevista la firma per dimarts i va haver de posposar-la per avui després d’una intensa reunió de set hores, dilluns, que va acabar amb la negativa de l’oposició a validar el nou pacte. Va ser una trobada poc amigable en què es van viure moments de molta tensió.

De fet, Humberto de la Calle, que s’ha pronunciat molt poc durant el procés, es va mostrar visiblement molest i va insistir que les negociacions són entre “el govern i les FARC” i que “en cap moment s’ha ofert als defensors del no la possibilitat de revisar l’acord abans de tancar-lo”.

Juan Manuel Santos i el màxim cap guerriller de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri -també anomenat Timochenko-, que és a Bogotà des de dilluns, encapçalaran l’acte de la firma d’avui. Un pas més cap a l’entesa definitiva.

stats