Publicitat
Publicitat

Comença el primer macrojudici a Turquia per l'intent de cop d'estat

Un total de 486 persones seran jutjades, entre elles el predicador exiliat Fethullah Gülen, a qui Ankara acusa de dirigir l'assalt

Un macrojudici contra 486 persones acusades d'estar implicades en el cop d'estat fallit del 15 de juliol del 2016 a Turquia, el procés judicial del cas més gran celebrat fins ara, s'ha obert aquest dimarts en un tribunal del centre penitenciari de Sincan, a Ankara, segons ha informat l'agència semipública turca Anadolu.

La majoria dels acusats són militars d'alt rang sospitosos d'haver dirigit aldarulls el dia del cop des de la base aèria d'Akindji, al nord-oest de la capital, considerada pel govern la seu colpista i des d'on s'haurien enviat les ordres per bombardejar el Parlament turc durant la nit. La fiscalia els acusa d'assassinat, violació de la Constitució i intent d'assassinar el president del país, Recep Tayyip Erdogan. 

Divisió a Turquia un any després del cop fallit

Dels sospitosos, 461 estan en presó preventiva i 18 en llibertat condicional a l'espera de judici, i 7 estan fugats de la Justícia. Entre els que seran jutjats en absència destaca el predicador islamista Fethullah Gülen, exiliat als Estats Units i a qui Ankara acusa d'haver ordit la revolta, per la qual cosa demana que sigui extradit.

També està en recerca i captura el teòleg Adil Öksüz, a qui la fiscalia acusa de coordinar l'acció colpista sobre el terreny. Öksüz va ser detingut després del cop fallit però va ser posat en llibertat poc després.

L'excap de les forces aèries Akin Öztürk, que suposadament va dirigir les accions a la base aèria de Akindji, també serà al banc dels acusats. S'espera que les vistes del judici s'allarguin fins al 29 d'agost.

La nit del 15 al 16 de juliol de l'any passat, unitats militars van sortir al carrer i van prendre punts estratègics del país, com els dos ponts sobre el Bòsfor a Istanbul i els aeroports internacionals d'aquesta ciutat i d'Ankara. Els colpistes van bombardejar amb caces i helicòpters el palau presidencial, el Parlament i la Direcció de Seguretat a Ankara.

A Istanbul, els militars van obrir foc contra grups de persones que van sortir a manifestar-se contra els colpistes. 

Aniversari del cop fallit: Entrevista amb el cònsol turc a Barcelona