Publicitat
Publicitat

Condemna unànime internacional a l'atemptat al setmanari de París

Els líders europeus i dels Estats Units ofereixen cooperació a França per enxampar els responsables

La Casa Blanca, la Unió Europea (UE), la Unesco i la majoria dels governs d'Europa han reaccionat amb horror a l'atemptat de París, que interpreten com un atac a la llibertat d'expressió, i han ofert la seva col·laboració a les autoritats franceses, que encara no han atrapat als responsables.

Egipte és de moment l'únic país musulmà que ha condemnat de manera "enèrgica" l'atac de París. El seu ministre d'Exteriors, Sameh Shukri, ha expressat en un comunicat que "el terrorisme és un fenomen internacional que té com a objectiu la seguretat i l'estabilitat al món" i ha demanat que s'unifiquin els esforços internacionals per acabar amb aquesta xacra.

A Washington, el president nord-americà, Barack Obama, ha condemnat l'"espantós" atac contra 'Charlie Hebdo' i ha ofert ajuda a França per portar els autors de l'atemptat davant la justícia.

EUA col·laborarà amb França per determinar qui és "responsable" de l'atac i "quins van ser els motius", així com per portar davant la justícia els culpables, havia promès poc abans el portaveu del govern nord-americà, Josh Earnest.

A Brussel·les, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha estat dels primers a expressar la seva consternació pel que ha qualificat com un "acte intolerable" i de "barbàrie" que "ens ataca a tots com a éssers humans i com a europeus".

"Jornada negra per a la llibertat d'expressió"

Altres institucions, com la Unesco, s'han declarat també "horroritzades" per aquest atac, mentre Amnistia Internacional (AI) ha qualificat aquest dimecres com "una jornada negra per a la llibertat de premsa a França".

Reporters sense Fronteres (RSF) s'ha manifestat "profundament impactat" per un succés que remet a "un tipus de violència que es veu a l'Iraq, Somàlia o Pakistan" i "a un malson que s'ha fet realitat", en paraules del seu secretari general, Christophe Deloire, des del lloc de l'atemptat, en ple centre de París.

A Europa, la majoria dels caps d'Estat o de Govern han reaccionat també amb paraules enèrgiques contra la massacre terrorista de París, i han destacat la necessitat de defensar la llibertat de premsa i oferir cooperació a França.

És el cas del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, qui ha enviat un telegrama de condol a Hollande en el qual li ofereix la total col·laboració d'Espanya en la lluita contra el terrorisme. El govern de Rajoy aposta "avui amb més rotunditat que mai per la llibertat de premsa com un dret fonamental i irrenunciable" i reitera la seva "repulsa categòrica davant de qualsevol tipus d'acte terrorista, sigui quin sigui el lloc en què es produeixi i independentment de les motivacions subjacents", ha indicat en un comunicat el ministeri espanyol d'Exteriors.

També la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat la seva més rotunda condemna per aquest atemptat "injustificable", del que va assenyalar va ser dirigit "contra la llibertat de premsa i expressió", dues "puntals de la" societat democràtica".

A Londres, el primer ministre britànic, David Cameron, ha afirmat que al Regne Unit està "amb el poble francès en la lluita contra el terror i en la defensa de la llibertat d'expressió" i ha assegurat que els autors de l'atemptat estan "malalts" .

Un altre dels líders europeus, el primer ministre italià, Matteo Renzi, s'ha mostrat convençut que "la violència perdrà contra la llibertat", i ha expressat també la seva "horror i consternació per la matança de París".

Dins de França, el líder opositor i expresident francès, Nicolas Sarkozy, ha condemnat també l'atemptat "salvatge" contra "un dels principis republicans, la llibertat d'expressió", i ha promès donar suport "sense reserves" al Govern d'Hollande, a qui ha demanat "mesures fortes contra el terrorisme".

També les formacions ultradretanes franceses Front Nacional (FN) i Rassemblement Bleu Marine (RBM) han volgut fer un front comú davant l'atemptat, que han qualificat d'"odiós" i davant el qual s'han mostrat "horroritzades".