Internacional 18/12/2012

Connecticut reforça la seguretat a les escoles

N.r. Kleinfield / C. Hauser
2 min
Un cotxe de la policia vigilant ahir l'institut de Newtown, que obrirà avui de nou les portes. Tant professors com autoritats van preferir suspendre ahir les classes.

THE NEW YORK TIMES / NEWTOWN (CONNECTICUT)Sota un cel gris i en un ambient gèlid, ahir van començar a Newtown els enterraments de les joveníssimes víctimes de la massacre de divendres, i les autoritats van augmentar la seguretat a les escoles a l'estat de Connecticut, una mesura que es va estendre a altres punts dels Estats Units.

Els investigadors van assegurar ahir que podrien passar "mesos" abans de determinar el relat complet de la matança a l'escola Sandy Hook. El portaveu de la policia de Connecticut, el tinent J. Paul Vance, va afirmar ahir que els investigadors encara han de parlar amb molts testimonis, incloent-hi dos adults que van resultar ferits a les cames durant el tiroteig, i analitzar tota la informació que poden aportar les armes i la munició utilitzades.

Vance va assegurar que caldrà molt de temps abans de donar resposta a les preguntes que molts es fan sobre els motius de la massacre, però va dir que fins ara no s'havia trobat cap "connexió" entre Adam Lanza -el noi de 20 anys autor del tiroteig que va matar 26 persones- i l'escola que va triar per a la seva macabra acció, tot i que en un principi s'havia dit que hi havia anat de petit.

Les autoritats van determinar que Lanza va arribar a l'escola amb un arsenal molt més gran del que va fer servir. La majoria dels trets els va disparar amb una carabina semiautomàtica Bushmaster model .223, una arma d'assalt militar. L'agressor també portava dues pistoles semiautomàtiques i van trobar una tercera pistola al seu cotxe. Tot un arsenal que fa pensar que volia provocar encara més morts a l'escola, però es va aturar quan va sentir que arribava la policia, segons el governador de Connecticut, Dannel P. Malloy.

Les armes van ser adquirides legalment i registrades per la mare de Lanza, que havia portat de vegades el seu fill a camps de tir, segons les autoritats i amics seus. El jove, que alguns dels seus excompanys van assegurar que patia un trastorn mental, vivia amb la seva mare, de 52 anys, a qui també va assassinar a casa seva.

Encara sota la consternació, els plans dels alumnes de l'escola Sandy Hook de Newtown són tornar com més aviat millor a la normalitat, tot i que aniran a un edifici pròxim i no a l'escenari del crim de divendres, que encara està acordonat per la policia.

La tornada a l'escola

Ahir, el primer dia de tornada a l'escola a tot el país, hi va haver encara més ansietat perquè les autoritats van obrir una investigació sobre una "persona sospitosa" en una escola de Ridgefield, Connecticut, "que podria haver anat armat", va dir Vance, el portaveu policial. Les classes es van suspendre però es van reprendre ahir mateix.

Vance va afirmar que els mestres i el personal de suport de l'escola Sandy Hook van fer tot el que van poder per protegir els nens i que l'arribada de la policia va permetre salvar moltes vides. "Se'ns va trencar el cor quan vam veure que ja no els podríem salvar a tots", va assegurar.

Aquesta trista realitat es va fer ben visible ahir i ho serà els pròxims dies, que no seran gens fàcils per a les famílies de les víctimes. Ahir van començar a rebre els cossos, i es van fer els primers funerals -de dos nens de 6 anys-. Mentrestant, ningú no ha reclamat encara els cossos de l'agressor i la seva mare.

stats