Conservadors i laboristes superen el test de les eleccions locals d'Anglaterra sense guanys rellevants

El xenòfob Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) s'enfonsa a tot arreu a favor dels 'tories'

Amb poc més d'un terç dels resultats de les eleccions locals en 150 municipis celebrades ahir dijous a Anglaterra encara per declarar, cap dels dos grans partits de l'espectre polític britànic, el Conservador i el Laborista, ha aconseguit un canvi significatiu en relació amb la situació que defensaven. A hores d'ara, en termes absoluts, cadascun d'aquests dos grans partits ha sofert la pèrdua d'un municipi, mentre que els liberaldemòcrates n'han guanyat un i han recuperat un gran nombre de regidors. Per al cap del partit liberaldemòcrata, Vincent Cable, és especialment rellevant la victòria a Richmond, districte de l'oest del gran Londres del qual el mateix Cable és el diputat. 

Els conservadors, però, s'haurien beneficiat de l'enfonsament pràcticament total arreu d'Anglaterra del vot del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP). Això els ha permès mantenir i fins i tot avançar posicions en zones de vot majoritari a favor del Brexit. No obstant això, els 'tories' han resistit en els districtes clau de Londres de Westminster, Hillingdon i Wandsworth, objectiu preferencial dels laboristes. La falta d'un avenç significatiu de l'esquerra a la capital és, en termes objectius, un motiu de preocupació per al 'labour'.

De fet,  molt significatiu sobre l'estat del laborisme és la impossibilitat d'obtenir un districte de l'oest de la ciutat, com Kensington i Chelsea. Els conservadors, molt criticats per com van abordar la crisi de la catàstrofe de la torre Grenfell, l'han mantingut. 

Per la seva banda, els laboristes haurien obtingut uns millors resultats en àrees on el suport a quedar-se a la Unió Europea era prou accentuat. El partit de Jeremy Corbyn ha pres als 'tories' dos consells molt preuats, com ara Plymouth, al sud-oest d'Anglaterra, i Trafford, a l'àrea del gran Manchester, al nord, però ha perdut Derby, al centre del país. El més preocupant per als laboristes és que, d'acord amb els estàndards dels resultats per als partits de l'oposició, els resultats obtinguts fins ara no són especialment positius. A Londres només han obtingut un 2% més de vots que en les últimes eleccions locals.

Les eleccions locals d'aquest 2018 eren el primer gran test electoral al Regne Unit després dels comicis generals avançats de l'any passat. Però el patró que en surt, quan encara falten gairebé una seixantena de municipis per declarar, és pràcticament el mateix que fa quatre anys. Amb tot, les eleccions locals al Regne Unit registren una participació tradicionalment més baixa en relació amb les generals.