Publicitat
Publicitat

LA CRISI MIGRATÒRIA

Consternació per l’atac de l’extrema dreta a Colònia

Henriette Reker, la primera alcaldessa de la ciutat, va viure la seva victòria electoral des de l’hospital

Ser la nova alcaldessa de Colònia, la quarta ciutat més gran d’Alemanya, gairebé li ha costat la vida a Henriette Reker, la candidata que va concórrer sense ser militant de cap partit a les eleccions que van tenir lloc abans-d’ahir. Reker, de 58 anys, va viure el seu històric triomf -va obtenir el 52,66% dels vots, 20 punts percentuals més que el seu rival, el socialdemòcrata Jochen Ott- des de la unitat de cures intensives d’un hospital de la ciutat.

Reker havia sigut greument ferida amb una arma blanca dissabte al matí per un home de 44 anys mentre repartia roses en un estand electoral de la ciutat. Va rebre una punyalada al coll i va ser operada d’urgència i induïda al coma. Ara la seva vida no corre perill, però no podrà assumir el càrrec demà, com estava previst.

El perill de l’extrema dreta

L’agressor de la flamant alcaldessa és un vell conegut de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució alemanya. Segons aquest òrgan policial, l’home, de 44 anys, detingut en el mateix escenari del crim, manté contactes des de fa anys amb l’extrema dreta. Als anys 90 ja va vincular-se al Partit Treballador per a la Llibertat (FAP), un partit alemany neonazi que va ser prohibit el 1995. El 1994 va participar a Luxemburg en una marxa que honorava el ministre nazi Rudolf Hess. El 2008 aquest pintor desocupat es va mostrar interessat a incorporar-se al partit neonazi NPD i últimament participava de manera esporàdica en fòrums online d’extrema dreta.

L’agressor, que va confessar que va atacar Reker per motius xenòfobs, només és “una persona marginal”, va assegurar el cap de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució alemanya al Rin del Nord-Westfàlia, Burkhard Freier.

Segons els informes psiquiàtrics, aquest home, retingut sota sospita d’intent d’homicidi, va actuar sent plenament conscient del que feia. “Reken i Merkel ens omplen de refugiats i d’estrangers”, va explicitar el presumpte criminal.

A Alemanya el xoc ha sigut molt profund. Reker, que s’havia presentat a les eleccions amb el suport de la Unió Democratacristiana de la cancellera Angela Merkel, dels liberals de l’FDP i d’Els Verds, era des del 2010 cap responsable dels assumptes socials de l’administració de Colònia i màxima comissària d’Integració de la ciutat. L’ara flamant alcaldessa era la responsable de la política de refugiats i en campanya electoral va posar èmfasi en la necessitat de millorar l’acollida i la integració dels nouvinguts.

Com a part de l’administració de Colònia, Reker va comprar per a la ciutat l’antic hotel de quatre estrelles Bonotel per 5,8 milions d’euros per fer-ne un alberg per a refugiats. El diari sensacionalista local Express va atiar l’ambient amb el titular: “Quatre estrelles per als sol·licitants d’asil”.

Sigui com sigui, la majoria d’habitants de Colònia van convertir Reker en la primera dona i la primera no militant de cap partit que ocupa l’alcaldia en la història de la ciutat i, de retruc, en l’única que governa una de les 20 ciutats més grans d’Alemanya. A la seva agenda hi figura la promoció d’habitatges més assequibles, una educació que no depengui del poder adquisitiu de les persones i més compromís amb els refugiats. Reker vol acabar amb la corrupció, recuperar la debilitada confiança en la política, aconseguir processos més transparents i impulsar la participació ciutadana.

Debat crispat

El to del debat actual sobre els refugiats, tant al carrer com per internet, es torna cada vegada més crispat. Si en tot l’any passat es van registrar a Alemanya 198 atacs criminals contra centres d’acollida, des que va començar l’any ja n’hi ha hagut 522. El ministre alemany de l’Interior, Thomas de Maizière, va alertar sobre el “massiu ascens d’atacs xenòfobs” i va passar comptes amb el moviment islamòfob de Pegida acusant-los de “demagogs caçadors de rates” i “extremistes de dretes”.

Entre 15.000 i 20.000 seguidors dels anomenats Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident, un moviment que va sorgir fa exactament un any, es van manifestar ahir a Dresden. Alhora, una contramanifestació pràcticament igual de nombrosa va fer front a les proclames antiimmigració de Pegida.