LA TRANSICIÓ POST-MUBÀRAK
Internacional 10/07/2012

El Constitucional egipci s'atrinxera contra Mursi

El Tribunal Constitucional egipci va desautoritzar ahir la decisió del president Mursi de restablir el Parlament, dissolt fa tres setmanes per la junta militar. Un conflicte que encara ha polaritzat més el país.

Ricard G. Samaranch
3 min
CORDIALITAT El president egipci seu al costat del cap de la junta militar, Hussein Tantaui, en una graduació de cadets

EL CAIRELa tèrbola transició egípcia ha obert el seu capítol més confús, almenys des d'un punt de vista jurídic. La decisió del nou president egipci, l'islamista Mohammed Mursi, de reconstituir el Parlament que havia dissolt la junta militar en aplicació d'un veredicte del Constitucional ha situat el país en un caos jurídic i polític de difícil sortida. Durant les pròximes hores, el país es pot trobar davant d'una situació alhora tràgica i còmica: l'existència de dos organismes que actuen en paral·lel i proclamen ser els dipositaris de l'autoritat legislativa.

Segons la declaració constitucional suplementària, aprovada de manera unilateral per la junta militar el 17 de juny, en plena nit electoral de les presidencials, en absència del Parlament, la cúpula de l'exèrcit ostenta el poder legislatiu. No obstant, els Germans Musulmans, i bona part de la classe política egípcia, rebutgen categòricament aquest document.

En el pols èpic que lliuren militars i islamistes per obtenir les regnes de la nació àrab més poblada, els generals van rebre un suport que pot resultar decisiu en la batalla actual: el del Tribunal Constitucional. Després d'una reunió extraordinària celebrada ahir al matí, la cort va reiterar que els seus veredictes "són vinculants per a totes les institucions del país", inclosa la presidència. Tot i que la cort reafirma la seva neutralitat, és evident que les seves paraules representen una bufetada per a Mursi.

En el seu comunicat públic, el Constitucional assevera que les seves decisions "són finals, i no estan subjectes a apel·lació", i recorda que "és l'únic àrbitre en tots els litigis relacionats amb les interpretacions dels seus veredictes i decisions". És a dir, nega que el president tingui la potestat d'interpretar com s'han d'aplicar les seves sentències. Segons els advocats de Mursi, la inconstitucionalitat de la llei electoral no implica la dissolució immediata de l'Assemblea Popular, sinó que pot funcionar de manera interina fins a les noves eleccions.

Els militars llancen un avís

La junta militar, l'organisme més directament afectat pel desafiament de Mursi, es va pronunciar ahir al vespre instant la presidència a complir la carta magna. "Confiem que totes les institucions de l'estat respectin els decrets constitucionals", va advertir en un comunicat i va reiterar "la importància de la sobirania de la llei i de la constitució" per protegir l'estat.

La reacció mesurada de la junta militar al desafiament del nou rais es va posar de manifest ahir al matí en una cerimònia de graduació organitzada per les forces armades. En l'esdeveniment, retransmès en directe per la televisió pública, no només es va poder veure Mursi assegut al costat de Hussein Tantaui, el president de la junta, sinó que tots dos van conversar animadament. La imatge va servir per calmar les pors que la nova confrontació entre militars i islamistes pogués discórrer per camins violents.

Per la seva banda, el president de l'Assemblea Popular, l'islamista Saad Katatni, va expressar el seu suport al decret presidencial i va anunciar que convocarà una nova sessió de la cambra per avui al migdia. En un gest de distensió, les forces de seguretat que vigilen la seu del Parlament van permetre ahir l'entrada de diversos diputats a l'edifici, que havia estat tancat durant les últimes tres setmanes.

La jugada inesperada de Mursi ha reforçat les fractures d'una societat altament polaritzada. Mentre els partits islamistes han elogiat la decisió, la majoria de forces i personalitats laiques no han estalviat crítiques. Per exemple, en el seu compte de Twitter, Mohamed ElBaradei va declarar que Egipte està passant de tenir "un govern [regit] per les lleis, a un [de regit] per les persones".

stats