MOBILITZACIONS A RÚSSIA
Internacional 12/06/2012

Cop policial als detractors de Putin

La policia russa ha citat a declarar avui els principals líders de l'oposició. El seu objectiu és acabar amb les protestes anti-Putin convocades a Moscou. Ahir van començar l'ofensiva escorcollant-los les cases.

Bricio Segovia
3 min
ESTRATÈGIA DISSUASÒRIA
 Dos homes armats fent guàrdia ahir davant de l'edifici on viu el líder opositor i blogaire Alexei Navalny, que van escorcollar.

MOSCOUEscorcolls, confiscacions i oportunes citacions per declarar. La policia russa torna a atacar els detractors de Vladímir Putin en una acció aparentment planejada per boicotejar la primera gran manifestació opositora després que l'home fort de Rússia assumís la presidència.

Mentre els antiputinistes uneixen forces un cop més avui a Moscou en la denominada marxa dels milions , alguns dels activistes al capdavant d'aquestes protestes són citats perquè els interroguin sobre la violenta manifestació del 6 de juny. O això espera la policia, que ha cridat a declarar almenys Serguei Udaltsov, Ilià Iaxin i Alexei Navalni, opositors que han acabat detinguts en més d'una ocasió.

El líder del Moviment Rus pels Drets Humans, Lev Ponomariov, considera que els agents de seguretat del país intenten intimidar els participants d'aquests actes i reduir així el nombre d'assistents per evitar que Putin quedi en evidència tan sols un mes després d'haver assumit el seu tercer mandat com a president. "Estan intentant acabar amb la marxa dels milions i fer que hi participi menys gent", va dir ahir Ponomariov a l'agència Interfax.

Ahir la policia va sorprendre almenys deu enemics de Putin a casa seva, on es van presentar amb una ordre d'escorcoll. "Els escorcolls van ser autoritzats en el marc de la investigació penal sobre el desordre públic i l'ús de la violència contra els agents de la llei el 6 de maig", va explicar a les agències locals el portaveu del Comitè d'Instrucció rus, Vladímir Markin.

A més d'Udaltsov, Iaxin i Navalni, entre els afectats hi havia l'antic vice primer ministre Borís Nemtsov i la presentadora de televisió Ksènia Sobtxak, que s'ha convertit en una forta crítica de Putin tot i les bones relacions del seu pare amb el mandatari. "Un grup de policies han entrat a casa meva a les vuit del matí, no m'han deixat ni vestir-me, m'han robat i m'han ofès", va publicar Sobtxak a Twitter. La Paris Hilton russa -com és coneguda- va assenyalar més tard que els investigadors li havien confiscat 1,5 milions d'euros que tenia a l'apartament. "Mai m'hauria imaginat que tornaríem a patir aquest tipus de repressions".

L'advocat i blogaire Alexei Navalni també va compartir les seves impressions a través d'aquesta xarxa social: "Hi ha un escorcoll policial a casa meva vinculat als disturbis massius. Gairebé tomben la porta". Aquest missatge va congregar més d'un centenar de periodistes i activistes a les portes del seu edifici al sud de Moscou, acordonat per la policia. La seva portaveu, Anna Veduta, informava més tard que els agents s'havien endut tots els aparells electrònics, incloent-hi els mòbils, els ordinadors i els iPads.

Per la seva banda, Udaltsov va indicar que la policia no va deixar entrar els seus advocats fins que va concloure la batuda. "La cerca ha acabat. Han confiscat un munt de proves (papers, ordinadors). M'han destrossat el pis", afirmava el líder del Front d'Esquerra. Els investigats podrien afrontar fins a deu anys de presó si finalment són acusats d'organitzar disturbis massius.

Dia festiu, més assistents

Aquest cop policial contra l'oposició arriba l'endemà que Putin ratifiqués una controvertida nova llei que augmenta considerablement les sancions contra els organitzadors i participants de protestes que no tinguin el vistiplau de les autoritats. La manifestació d'avui sí que compta amb aquesta autorització i coincideix amb el dia en què Rússia celebra el 22è aniversari de l'anunci de separació de la Unió Soviètica. En aquest cas, l'equació és fàcil: dia no laborable vol dir més assistents. Però l'Ajuntament de Moscou ha restringit la participació a 50.000 persones i si finalment n'hi hagués més la policia podria acollir-se a aquesta nova llei per posar multes massives i realitzar tantes detencions com vulgui.

stats