Publicitat
Publicitat

Corea del Nord assegura que té capacitat per miniaturitzar armes nuclears

Pyongyang diu que els seus míssils han arribat al "màxim nivell de precisió i intel·ligència"

Corea del Nord ha afirmat aquest dimecres en els seus mitjans estatals que té capacitat per miniaturitzar bombes nuclears, cosa que de ser certa permetria el règim de Kim Jong-un instal·lar en els seus míssils aquest tipus de dispositius.

La Comissió Nacional de Defensa ha assegurat que defensarà el país amb caps atòmics prou petits com per ser instal·lats en els seus projectils, segons un comunicat publicat per l'agència de notícies nord-coreana KCNA.

"Els mitjans d'atac nuclear de la RPDC (Corea del Nord) ja van entrar fa temps en l'etapa de producció d'armes atòmiques més petites i diversificades", diu el comunicat.

Així mateix, l'òrgan de Pyongyang destaca que els seus míssils de curt, mitjà i llarg abast han arribat "al més alt nivell de precisió i intel·ligència".

En el comunicat emès avui la Comissió Nacional de Defensa va exalçar el primer i recent assaig de llançament d'un míssil submarí de Corea del Nord, que va desencadenar les alertes als Estats Units i Corea del Sud al plantejar una amenaça abans inèdita del règim comunista.

Pyongyang va emmarcar aquest nou avanç, juntament amb els progressos en tecnologies nuclear i de míssils, en la doble estratègia política marcada per Kim Jong-un que consisteix a potenciar el poder de dissuasió militar i el creixement econòmic de l'Estat.

Corea del Nord ha realitzat tres assajos de detonacions nuclears des de 2006, però fins ara no ha demostrat ser capaç de miniaturitzar les bombes per acoblar en projectils i els experts mantenen opinions diverses sobre la fase de desenvolupament en què es troba el règim.

Corea del Sud, per la seva banda, va assegurar a principis d'any en el seu Llibre Blanc de Defensa que el Nord ha adquirit un nivell tecnològic "significatiu" en aquest àmbit.

De confirmar-se que Pyongyang és capaç de fabricar i desplegar míssils nuclears, podrien donar-se forts canvis en la situació de seguretat al nord-est d'Àsia, i fins i tot una escalada armamentística a la regió.

EUA, Corea del Sud, Xina, Rússia i el Japó han instat Corea del Nord a renunciar al seu programa de desenvolupament d'armes nuclears, però el règim ha insistit en potenciar-en considerar que suposa la seva major garantia de defensa davant un hipotètic atac liderat per Washington.

Els assajos nuclears de 2006, 2009 i 2013 van valer a Corea del Nord fortes sancions del Consell de Seguretat de l'ONU.