Internacional 16/05/2018

Kim Jong-un amenaça de cancel·lar la cimera amb Trump

Corea del Nord rebutja les pressions de Washington per desmantellar el seu programa nuclear

Ara
2 min
Sembla que Kim Jong-un està disposat a iniciar el procés de desnuclearització.

BarcelonaLes alertes s’han tornat a encendre a la península coreana. Corea del Nord ha acusat els Estats Units d'amagar intencions "sinistres" i ha apuntat a l'assessor de seguretat nacional, John Bolton, sobre el qual no amaga el seu "sentiment de repugnància", segons ha dit el ministre d'exteriors Kim Kye-gwan. Pyongyang va anunciar ahir per sorpresa que suspèn les converses d’alt nivell amb els veïns del Sud en protesta pels exercicis militars conjunts que cada any fan els Estats Units i Seül.

A més, Pyongyang va avisar que les maniobres poden acabar truncant la cimera prevista amb Donald Trump, el 12 de juny a Singapur. “Els Estats Units també hauran de reflexionar sobre el futur de la cimera prevista amb Corea del Nord”, va informar l’agència nord-coreana KCNA. No obstant, a Washington van optar per mantenir la calma i, a través d’un comunicat, el departament d’Estat va assegurar que no es dona per advertit, que “continua” amb la preparació de la cimera bilateral i que l’amenaça nord-coreana no els farà canviar els plans, així que els militars mantindran les pràctiques malgrat tot. “Kim Jong-un ha manifestat en el passat que entén la necessitat i la utilitat” que els dos exèrcits facin maniobres conjuntes, indica el comunicat.

Però per al règim nord-coreà el nou clima de diàleg que hi ha a la península i els acords assolits entre els dos països per acabar amb els moviments hostils a banda i banda de la frontera fan que les maniobres siguin ara per ara innecessàries. Així que el fet de mantenir-les suposa “un desafiament flagrant a la Declaració de Panmunjom”, signada el 27 d’abril passat entre els dos líders coreans en un intent d’acabar formalment amb la guerra i avançar cap a la desnuclearització completa. En altres paraules, Pyongyang considera que les maniobres són un simulacre per preparar una eventual invasió del seu país. Per contra, tant Washington com Seül van assegurar que es tracta d’una col·laboració militar acordada entre dos països aliats des de fa dècades. Es tracta dels exercicis Max Thunder, que cada any fan els exèrcits nord-americà i sud-coreà amb la participació de desenes d’avions en una zona pròxima a la frontera, la més militaritzada del món.

De moment, les delegacions d’alt nivell de Pyongyang i de Seül no es trobaran avui per analitzar el seguiment dels acords del dia 27 d’abril.

stats