Publicitat
Publicitat

Corea del Sud declara estar lliure del coronavirus MERS

Les autoritats remarquen que fa temps que no es detecten nous casos i que la població pot "estar lliure de preocupació"

Corea del Sud ha declarat aquest dimarts "haver quedat lliure 'de facto'" del coronavirus conegut com a síndrome respiratòria del Pròxim Orient (MERS), després de tres setmanes sense detectar cap cas.

El primer ministre, Hwang Kyo-ahn, ha recordat que han passat 23 dies sense nous afectats i que per tant la "població pot estar lliure de preocupació". Tanmateix ha volgut demanar disculpes per la gestió del virus, durament criticada, que ha deixat 36 morts al país.

No obstant però, l' Organització Mundial de la Salut (OMS) ha insistit que el virus encara pot estar present. Un portaveu de l'organització ha declarat que l' OMS estima en 28 dies, el doble del període d'incubació del MERS, el temps que ha de passar abans d'assegurar que el virus ha desaparegut.

Per la seva part, el responsable de política del Ministeri de Salut sud-coreà, Kwon Duk-cheol, ha assegurat que les precaucions, incloent controls als aeroports, continuaran actives "fins que la situació s'acabi definitivament".

La infecció va ser detectada el 26 de maig,  provinent del Pròxim Orient i portada per un viatger. Corea del Sud ha sigut l'únic país on s'ha estes de manera notable, amb 186 infeccions. També s'han donat  casos aïllats a Alemanya i Gran Bretanya.

Dotze persones continuen hospitalitzades a Corea del Sud i reben tractament per combatre els MERS, malgrat que només un dels afectats continua mostrant símptomes i donant positiu en els anàlisis que se li practiquen.

Cop dur per l'economia

La detecció del MERS ha suposat un cop dur per a l'economia del país, que abans de detectar el primer cas ja no passava per un bon moment. La por al contagi massiu ha fet tancar milers d'escoles, ha retingut els consumidors confinats a casa i ha fet cancel·lar viatges que han allunyat els ingressos del turisme.

Hwang ha demanat a la població que torni a la normalitat i ha afegit que el govern iniciarà reformes per contrarestar les retallades en el sistema de sanitat que han quedat paleses durant la lluita contra el coronavirus, malgrat no especificar quines mesures en concret es prendran.