Internacional 14/06/2020

Espanya avança al 21 de juny l'obertura de fronteres Schengen, excepte amb Portugal

El govern espanyol presentarà dijous un pla d'impuls al turisme

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Espanya tanca   totes les fronteres terrestres

MadridLa llibertat total de moviments a Espanya arribarà al mateix temps tant per a tots els ciutadans de l'Estat com per a la resta de ciutadans de l'espai Schengen. És a dir, Espanya s'obrirà al turisme tant intern com europeu –excepte el portuguès– de manera simultània. El diumenge 21 de juny, quan decaigui l'estat d'alarma, hi haurà llibertat de moviments per totes les comunitats autònomes i també s'aixecaran els controls terrestres a la frontera amb França, així com s'aniran recuperant progressivament els vols que connecten amb la resta de països de l'espai Schengen, segons ha anunciat aquest diumenge en roda de premsa el president espanyol, Pedro Sánchez, després de reunir-se amb tots els presidents autonòmics. Els visitants estrangers ja no hauran de fer una quarantena de 14 dies. Això en tots els casos excepte amb Portugal, on es mantindran els controls tant terrestres com aeris fins a l'1 de juliol.

Sánchez ha anunciat aquest diumenge a tots els presidents autonòmics la decisió de fer marxa enrere i reobrir les fronteres internes amb l'espai Schengen 10 dies abans del previst. "El 21 de juny s'obren les fronteres excepte amb Portugal que serà l'1 de juliol. I a partir de llavors començarà la reobertura de fronteres amb tercers països de la Unió Europea", ha dit el president espanyol, emmarcant-ho en la necessitat de reactivar l'economia el més aviat possible tot i tractar-se d'un "moment crític" per la possibilitat de rebrots. De fet, ho ha anunciat de la mà d'un pla per a impulsar el turisme que es presentarà el pròxim dijous.

Si fins ara la Moncloa havia mantingut la data de l'1 de juliol anunciada fa setmanes pel president espanyol, fins al punt de fer rectificar a la ministra de Turisme, Reyes Maroto –que va anunciar a la premsa internacional l'obertura de fronteres terrestres el 22 de juny–, Sánchez avui s'ha esmenat i ha cedit a les pressions de la Comissió Europea, que des de fa dies proposa el 15 de juny per recuperar la llibertat de moviments per l'espai Schengen.

Espanya hi arribarà una setmana més tard, però igualment abans del que estava previst. L'excepció serà Portugal. Les declaracions de Reyes Maroto a la premsa internacional van generar un conflicte diplomàtic amb Lisboa a l'anunciar una decisió sense comunicar-ho abans amb l'estat veí. El ministre d'Exteriors portuguès va expressar el seu malestar i la Moncloa es va veure obligada a publicar una nota aclaridora.

El president espanyol ha volgut vendre en positiu el retarden l'obertura de fronteres i ha assegurat que gràcies a la pressió d'Espanya i Itàlia la Comissió Europea no permetrà la reobertura de les fronteres exteriors fins l'1 de juliol. Això serà possible mentre es compleixin tres condicions: que la situació epidemiològica sigui anàloga a la de la UE o bé inferior, que les condicions sanitàries es garanteixin durant el recorregut i que s'actuï amb reciprocitat, és a dir, que l'altre país també accepti l'entrada de viatgers europeus. Serà Brussel·les qui creï la llista de països d'accés.

Cerimònia a la frontera portuguesa amb Badajoz

Sánchez també ha anunciat que l'1 de juliol se celebrarà un acte a la frontera amb Portugal amb ell, el primer ministre portuguès, António Costa, Felip VI i el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa. Segons va avançar el setmanari portuguès Expresso, està previst que les comitives portuguesa i espanyola es trobin a la frontera, al punt entre Caia i Badajoz –el més transitat de la frontera– per solemnitzar la fi de les restriccions amb una "petita recepció" a la part portuguesa i un dinar a la part espanyola.

Però, a efectes pràctics, feia dies que Espanya avançava en la direcció d'anticipar la reobertura de fronteres internes. D'una banda, França ja havia manifestat la intenció de reobrir la frontera el més ràpid possible amb Espanya. D'una altra, el govern espanyol ja havia avançat un pla pilot per portar fins a 47 vols d'Alemanya a les Balears a partir del 15 de juny. De fet, el ministeri de Turisme s'havia ofert a ajudar les comunitats que ho volguessin a fomentar el turisme europeu.

Sánchez també ha comunicat als presidents autonòmics que la d'avui és l'última conferència de presidents setmanal, ja que el pròxim diumenge decaurà l'estat d'alarma. En total, se n'hauran celebrat catorze des del passat 15 de març, totes telemàtiques. El president espanyol ha emplaçat tots els seus homòlegs a celebrar una altra reunió a finals de juliol, un cop s'hagin celebrat les eleccions basques i gallegues del 12 de juliol.

El risc de casos importats

La frontera entre Espanya i França es va tornar a aixecar el passat 17 de març, quan Madrid va restablir els controls fronterers 25 anys després de la construcció de l'espai Schengen. De fet, Sánchez ha recordat que un dia com avui del 1985 es va firmar l'acord Schengen, que va entrar en vigor 10 anys més tard. Des de llavors només ha sigut permeable en quatre casos: si la persona certifica que viu o treballa al país on vol anar, si es transporten mercaderies de primera necessitat, per als treballadors fronterers o per una causa de força major. Amb l'inici de la desescalada, Espanya va anar més enllà de les restriccions frontereres i va decretar una quarantena de 14 dies per a totes les persones que entressin de nou a l'Estat.

L'arribada progressiva de persones està generant que bona part dels nous casos positius per coronavirus a Espanya ja siguin importats. En concret, al voltant del 40%, segons va apuntar divendres el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón. L'última setmana s'han registrat al voltant d'un centenar de casos. La majoria, però, no provenien d'altres països europeus sinó d'Amèrica. Simón va puntualitzar que caldrà estar molt atents a futurs brots amb l'arribada del turisme, però que Espanya no pot tancar les portes a una de les principals fonts d'ingressos.

El president espanyol ha donat per fet que hi haurà rebrots, però ha confiat que es detectin ràpid com fins ara. No ha avançat quin protocol s'aplicarà als aeroports més enllà de dir que s'ha reforçat la coordinació entre Sanitat Exterior i les comunitats autònomes. La Comunitat de Madrid ha demanat un pla Barajas per controlar possibles focus a l'aeroport madrileny.

Un cop decaigui l'estat d'alarma, el ministeri de Sanitat donarà a conèixer els resultats de la tercera i última onada del test de seroprevalença sobre la immunitat al covid-19 de la població espanyola. Sánchez ha avançat als presidents autonòmics que en els últims 7 dies hi ha hagut un total de 235 nous contagiats per coronavirus –en la línia habitual dels últims dies– i 27 morts.

stats