PRÒXIM ORIENT
Internacional 23/06/2015

Crims de guerra als dos bàndols

L’ONU recomana jutjar tant Israel com les milícies palestines per la massacre a Gaza de fa un any

Eugeni García Gascón
3 min
VIURE ENTRE RUNES  Un any després de l’inici de l’operació militar israeliana contra la franja de Gaza, encara no ha començat la reconstrucció dels nombrosos edificis civils destruïts pels bombardejos de l’exèrcit hebreu, que manté un bloqueig de materials  de construcció. A la foto, un home mira per l’immens forat del que va ser casa seva.

JerusalemLa comissió de les Nacions Unides que ha investigat durant mesos la invasió israeliana de la franja de Gaza de l’estiu del 2014 recomana que els responsables israelians i de les milícies palestines que van participar en el conflicte siguin portats davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) per determinar si van cometre crims de guerra.

L’informe, de 183 pàgines, és molt més crític amb Israel, potser perquè l’estat jueu es va negar a col·laborar amb l’equip que ha presidit Mary McGowan Davis, exmagistrada del Tribunal Suprem de Nova York, però també conté freqüents crítiques contra Hamàs i la resta de les milícies palestines que van participar en la guerra.

“Els responsables de les suposades violacions de la llei internacional a tots els nivells de les classes política i militar han de ser portats davant la justícia”, recalca l’informe, fent referència al TPI. Tot i això, sembla molt difícil que els tribunals internacionals puguin jutjar què va passar a Gaza, tenint en compte l’oposició dels Estats Units i d’Israel i el precedent de les nombroses resolucions del Consell de Seguretat que, senzillament, ni s’apliquen ni es busca cap mecanisme perquè es compleixin.

Mig miler de nens morts

L’operació que Israel va anomenar Marge Protector va causar la mort de més de 2.200 palestins, dels quals més de 500 eren nens, segons les Nacions Unides, i la mort de 73 israelians, dels quals 67 eren soldats.

Tant Israel com Hamàs van rebutjar immediatament l’informe que es va fer públic ahir a la tarda. El primer ministre Benjamin Netanyahu el va qualificar de “tendenciós”, mentre que el dirigent de Hamàs Gazi Hamad va dir que no ha tingut en compte que els milers de coets disparats per les milícies tenien per objectiu els militars i no pas els civils.

L’informe assenyala que el llançament indiscriminat de milers de coets contra Israel “pot significar un crim de guerra”, però a l’apartat 108 del document manifesta que els túnels que els milicians palestins van fer servir durant la guerra estaven dirigits “contra objectius militars legítims”, una conclusió que ahir va ofendre particularment els israelians.

Hamàs va construir desenes de túnels que van servir perquè els seus milicians entressin a Israel. En aquestes operacions hi van morir un nombre important dels soldats. L’informe de l’ONU ha tingut en consideració que els milicians que van creuar a Israel pels túnels no van matar cap civil, tot i que a la frontera hi ha nombroses poblacions israelianes.

L’informe conté moltes observacions sobre els potencials crims de guerra que va cometre l’exèrcit quan va disparar contra zones residencials amb precisió, com en el cas de la població de Shujaia, o quan va fer servir l’artilleria en àrees civils, cosa que va causar una destrucció desproporcionada de milers d’habitatges.

És per això que la comissió de l’ONU lamenta que Israel no hagi volgut col·laborar amb la investigació. La comissió demana a l’estat hebreu que expliqui com decidia quins eren els seus objectius, perquè entén que resulta difícil de justificar un nombre tan elevat de morts i la destrucció de barris sencers.

L’informe certifica que Israel va advertir els civils que es disposava a bombardejar certes zones residencials, però destaca que o aquests advertiments van resultar ineficaços o els civils senzillament no tenien cap lloc per fugir. En algunes ocasions el 44% de la franja va estar sota l’ordre de ser evacuada o sota l’atac de l’exèrcit, i molts civils no tenien cap sortida viable. L’equip de les Nacions Unides va examinar més detalladament quinze casos en els quals van morir 216 persones, incloent-hi 115 nens i 50 dones. Els autors de l’informe no saben explicar per què es va atacar els habitatges en sis casos, i afegeixen que en moltes altres situacions denunciades per diferents ONG tampoc són capaços de determinar per què es va atacar zones residencials.

“L’amplitud de la devastació i el patiment humà a Gaza no tenen precedents i tindran implicacions en les pròximes generacions”, va assenyalar McGowan Davis. Per la seva banda, Netanyahu va declarar que Israel no va cometre crims de guerra sinó que es va defensar de “terroristes assassins”. La setmana passada Israel va publicar el seu propi informe per contrarestar el de l’ONU.

stats