EUROPA

Crítiques al govern portuguès per la intervenció en la vaga

Efectius de l’exèrcit i altres cossos de seguretat proveeixen de combustible Portugal

Efectius de l’exèrcit i altres cossos de seguretat proveeixen de combustible Portugal després de la intervenció en la vaga de transportistes decretada dilluns pel govern, cada vegada més criticat pels seus socis d’esquerra perquè consideren que hi ha una “limitació del dret a vaga”. Ahir el segon dia d’aturada -i el primer després de la intervenció de l’executiu del socialista António Costa per “incompliment” dels serveis mínims- va transcórrer sense incidents destacables. Les gasolineres de la regió de l’Algarve, al sud, les més afectades dilluns, van començar a recuperar-se amb el subministrament dels militars, i es van reduir les cues per fer benzina, encara que en ciutats com Faro i Beja es va advertir que es trigaria hores a normalitzar gran part del servei.

Uns 461 llocs de proveïment estaven secs (el 15% de tota la xarxa nacional), principalment al sud i el litoral del país, que és on hi ha més demanda perquè és període de vacances. En un altre 16,8% de la xarxa hi havia manca d’algun combustible i un 67,6% no presentava cap problema. Davant l’aparent normalitat, tot i que trastocada per les restriccions de proveïment per als ciutadans, que només poden omplir el dipòsit amb 15 litres cada vegada, el debat es va traslladar al pla polític, ple de crítiques al govern per la intervenció en la vaga fins i tot amb militars. La decisió, presa en un consell de ministres dilluns, s’aplica a través de la “requisició civil”, un instrument extrem que obliga a treballar els vaguistes que siguin necessaris per garantir els subministraments bàsics. Si els treballadors no acaten aquesta crida, poden fins i tot afrontar penes de presó.

Crítiques de l’esquerra

“Decretar la requisició civil a petició de les entitats ocupadores [la patronal] és un error i una limitació del dret a vaga”, va dir la coordinadora general del Bloc d’Esquerra, Catarina Martins. El Bloc, soci parlamentari de l’executiu de Costa al Parlament, no és l’únic que va qüestionar el gabinet. El Partit Comunista Portuguès també va lamentar la intervenció, que en la seva opinió, juntament amb els elevats serveis mínims imposats pel Govern (d’entre el 50% i el 100%), condueix a “introduir limitacions al dret a vaga”.