Internacional 03/07/2013

Dalia Ziada : "Podem ser optimistes si la gent segueix al carrer"

Cristina Mas
2 min

Mursi és el primer president d'Egipte elegit democràticament. El seu govern no és legítim?

Ha perdut la legitimitat democràtica: 12 milions d'egipcis van votar Mursi i hem recollit moltes més signatures que li demanen la dimissió. Si va ser elegit democràticament, ara haurà de marxar també democràticament. Volem eleccions presidencials anticipades: no podem esperar quatre anys. Si no cedeix, continuarem pressionant fins que ens escoltin.

La gent confia en l'exèrcit?

Vam fer una enquesta fa uns mesos, per preguntar quina alternativa volien a Mursi: el Tribunal Constitucional, l'exèrcit, una coalició de l'oposició o un govern d'unitat amb els Germans Musulmans. El 82% va dir que volia que tornés l'exèrcit! I era la mateixa gent que fa només uns mesos era al carrer dient "Fora la junta militar!" La gent se sent insegura i vol viure amb tranquil·litat.

I on és l'alternativa política?

No n'hi ha. Els líders del Front de Salvació Nacional no poden ser l'alternativa. No encaixen amb els somnis de la revolució.

Quins són els principals reptes per al poble d'Egipte?

Agafar el destí amb les seves mans, decidir què volen fer amb el seu futur... no continuar esperant que vingui algú de dalt a resoldre els seus problemes. Per això vam fer la revolució: per fer que se sentissin les nostres veus. I això és el mínim que hauríem de guanyar en tot aquest procés de transformació.

El que passa a Egipte desmenteix les teories de l' hivern islamista .

Sí, després de les revolucions, la democràcia triga un temps. Perquè la caiguda de Mubàrak hauria d'haver portat a construir la democràcia i no ha estat així. Ens hem quedat encallats. I això passa perquè molts han volgut segrestar la revolució: l'exèrcit, que feia veure que estava amb el poble, però de fet treballa pels seus propis interessos; després els Germans Musulmans, que tampoc treballen pel poble, i els líders de l'oposició, que tampoc pensen en el futur. Ja sabíem que ens voldrien tornar a imposar la dictadura. Però mentre la gent continuï sortint al carrer podem ser optimistes. Això és el que compta: que la gent està madurant dia a dia.

Què ha fet malament Mursi?

Ha volgut posar les institucions en mans dels Germans Musulmans. No ha respectat els drets de les dones ni ha reactivat l'economia: els turistes i els inversos no tornen. La inflació és galopant i la gent no troba feina.

stats