ELECCIONS GENERALS A ANDORRA
Internacional 02/03/2015

Demòcrates per Andorra revalida la majoria absoluta per la mínima

La formació de Toni Martí, que tornarà a ser cap de govern, perd set consellers generals

Marta Tort
4 min
Gràfic Andorra

Andorra La VellaDemòcrates per Andorra (DA), amb Toni Martí al capdavant, va tornar a guanyar ahir les eleccions generals d’Andorra per majoria absoluta, tot i que la victòria va ser força més ajustada que en l’anterior cita electoral, fa quatre anys, ja que ha perdut set consellers generals i s’ha quedat amb 15 del total de 28. La formació va obtenir la victòria amb un 37% dels vots a la circumscripció nacional, amb què va aconseguir cinc consellers generals, i gràcies al fet d’haver guanyat en cinc de les set parròquies (Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) va obtenir deu consellers més.

Ordino, la parròquia clau

Cal destacar que Ordino va ser la parròquia més disputada, i finalment DA hi va guanyar per només 17 vots més que Liberals d’Andorra (Ld’A), amb els quals va poder obtenir la majoria absoluta. Des del partit van assegurar que Ordino és la parròquia que més els va fer patir perquè era la clau per obtenir la majoria.

Amb els resultats d’ahir Toni Martí tornarà a ser cap de govern els pròxims quatre anys. La resta de candidats elegits de Demòcrates per Andorra són Ladislau Baró, Conxita Marsol, Jordi Torres i Sofia Garrallà. Els representants de DA per a la circumscripció parroquial són Jordi Alcobé i Mònica Bonell per Canillo, Carles Ensenyat i Maria Martisella per Encamp, Antoni Fillet i Meritxell Mateu per Ordino, Jordi Cinca i Rosa Ferrer per Andorra la Vella i Miquel Aleix i Vicenç Mateu per Escaldes-Engordany. La força guanyadora, que durant aquests darrers quatre anys ha dissenyat el nou marc fiscal, ha iniciat l’obertura econòmica del país i ha començat a signar convenis per permetre que les empreses andorranes puguin exportar els seus serveis a fora sense estar doblement gravades, té ara l’objectiu de consolidar el projecte i de continuar amb les reformes per acabar d’homologar el país internacionalment. L’altre gran repte és negociar un acord d’associació amb la Unió Europea, per tal que Andorra accedeixi al mercat interior europeu.

Liberals, segona força

La segona força més votada va ser Liberals d’Andorra, la formació més conservadora, que el 2011 va donar suport a DA. Ahir van obtenir vuit consellers generals, quatre a través de la llista nacional i quatre més pel fet d’haver guanyat dues parròquies: la Massana i Sant Julià de Lòria. En el primer cas hi va obtenir la victòria pel fet de comptar amb el suport de la majoria que governa el Comú, mentre que a Sant Julià de Lòria Liberals s’hi va presentar en coalició amb Unió Laurediana, el partit que sol arrasar arrasa en aquesta parròquia.

El candidat de Ld’A, Josep Pintat, va dir que en les eleccions no hi ha perdedors, tot i lamentar la “mala sort” a Ordino, però va destacar que són la segona força més votada després de sis anys sense presentar-se a unes eleccions, i va afirmar que faran una oposició “responsable i en clau d’estat”. Els consellers generals dels Liberals seran, amb Pintat, Jordi Gallardo, Joan Carles Camp i Ferran Costa; Carles Naudi i Judith Pallarés de la Massana, i Josep Majoral i Carine Montaner per Sant Julià.

Pel que fa a les dues forces progressistes, que fa quatre anys estaven totes sota el mateix paraigua del Partit Socialdemòcrata (PS) i van obtenir sis escons, ahir es van quedar amb cinc consellers: tres per a la coalició PS+Verds+Iniciativa Ciutadana+Independents, i dos per a Socialdemocràcia i Progrés (SDP). El líder del PS, Pere López, que serà conseller general de la formació juntament amb Rosa Gili i Gerard Alís, va acceptar la derrota i va assegurar que la coalició comença una nova etapa amb la vista posada en la propera cita, el 2019. Per la seva banda, Víctor Naudi, el candidat de l’altra formació socialdemòcrata, l’SDP, entrarà al Consell General amb Sílvia Bonet. Ahir va reconèixer la decepció perquè el seu objectiu era arribar als tres escons.

La participació es queda en el 65,6%, 8,5 punts menys que fa 4 anys

16.084 persones van exercir ahir el seu dret a vot a les eleccions generals per escollir la composició del nou Consell General. Són, per tant, un 65,6% dels 24.512 electors, 8,5 punts menys que a les eleccions de fa quatre anys, i una xifra molt similar a la de les eleccions parroquials, també celebrades el 2011. Des del Govern van indicar que la baixada de la participació, històricament molt elevada a Andorra, era previsible per l’ampliació del cens electoral (ha augmentat un 12%), però sí que van reconèixer un cert desencís de la població. Per tot això el ministre de l’Interior en funcions, Xavier Espot, va apel·lar a fer “una reflexió conjunta i serena” per veure les causes d’aquest fet.

Totes les formacions van valorar negativament el descens de la participació. Des de Demòcrates per Andorra van assegurar que el partit analitzarà com fer que els ciutadans participin més de la política. Per parròquies, Ordino i la Massana van ser els territoris amb més participació, amb un 76,3% i un 72,7% d’assistència als col·legis, respectivament.

stats