NOUS IMPOSTOS
Internacional 18/12/2012

Depardieu treu la seva fortuna de França i atia el debat fiscal

Fart de pagar impostos -"145 milions d'euros en 45 anys"-, l'actor Gérard Depardieu s'exiliarà fiscalment a Bèlgica. Els més benestants consideren excessiva la taxació de les rendes més altes d'Hollande.

àlex Vicente
2 min
Una imatge d'arxiu de l'actor Gérard Depardieu, que diumenge va anunciar que renunciava al seu passaport francès i que optaria pel belga.

PARÍSL'actor Gérard Depardieu va seguir situat ahir a l'epicentre del psicodrama originat el cap de setmana passat, quan va anunciar que havia demanat exiliar-se a Bèlgica i tenia pensat renunciar a la nacionalitat francesa. L'objectiu de l'actor és escapar a la pressió impositiva del govern socialista, que taxa les rendes de més d'1 milió d'euros amb un 75%.

Feia mesos que Depardieu, el cinquè actor més ben pagat de França (el seu salari per pel·lícula s'elevaria als 2 milions d'euros), havia previst marxar del territori francès -i deixar de pagar-hi impostos- per protestar contra la promesa electoral del president Hollande, impulsada en nom de la recuperació econòmica i denunciada de fa temps per bona part de les rendes més altes.

Depardieu, que durant la campanya electoral de la primavera va donar suport activament a Sarkozy, va decidir diumenge renunciar al seu passaport, després que Jean-Marc Ayrault, el primer ministre, el qualifiqués de "patètic". "A qui anomena patètic? Qui és vostè per jutjar-me així?", va respondre Depardieu en una carta oberta en què assegurava que s'havia sentit "injuriat". Altres figures de l'executiu també van carregar contra l'actor. El ministre de Treball, Michel Sapin, va qualificar l'exili fiscal de Depardieu com un símptoma de "decadència personal", mentre que la titular de Cultura, Aurélie Filippetti, es deia "absolutament escandalitzada" i incitava l'actor a "tornar al cinema mut".

Amb tot, el govern francès va canviar ahir d'estratègia de comunicació, conscient que no li interessa tornar a obrir el debat sobre la revolució impositiva d'Hollande, que ja havia aixecat força polseguera durant la campanya electoral. El mateix president va decidir intervenir per fer marxa enrere. "Més que increpar, prefereixo saludar el mèrit dels que tenen molt però accepten pagar els seus impostos a França, produir a França i oferir feina a França per servir el seu país", va expressar. "Els vull agrair aquesta concepció patriòtica, perquè en aquest període necessitem tothom, d'assalariats a accionistes, tots els que vulguin que el seu país sigui fort i just". Ayrault també va corregir el seu atac contra l'actor: "No el vaig tractar de patètic. El que vaig dir és que [el seu comportament] tenia un costat patètic. També he dit que era un gran artista, estimat pels francesos per aquest motiu".

Sense marxa enrere

Amb tot, l'exili fiscal de Depardieu ja sembla fet. L'actor ha posat en venda el seu hotel particular de 1.800 metres quadrats a l'exclusiu barri parisenc de Saint-Germain per una quantitat estimada de 50 milions d'euros i ja hauria sol·licitat oficialment la tramitació del seu passaport a Bèlgica, on no es paga l'impost sobre la fortuna i la pressió impositiva és molt inferior.

L'actor es podria veure afavorit per un canvi en la legislació belga, que exigeix entre cinc i deu anys de residència als estrangers que vulguin la nacionalitat, però amb una excepció: les personalitats que puguin demostrar "mèrits excepcionals" susceptibles d'augmentar la "influència internacional" de Bèlgica podrien obtenir-la de manera automàtica. Es calcula que 200.000 francesos estan exiliats fiscalment a Bèlgica. És el segon país que atreu més francesos després de Suïssa.

L'actor, de 64 anys, disposa de diverses propietats, com ara restaurants, unes vinyes, una societat immobiliària, un concessionari de motos, una peixateria i una botiga d'alimentació japonesa. Depardieu mai no ha fet públics els comptes de les seves empreses, per la qual cosa és difícil avaluar la seva fortuna.

stats