Detingut el president d'Oxfam Internacional per un presumpte cas de corrupció

Juan Alberto Fuentes ha estat arrestat per un delicte comès quan era ministre de Guatemala

L'ull de l'huracà no s'allunya de l'ONG Oxfam. Aquest dimarts el fiscal general de Guatemala ha ordenat la detenció del president, Juan Alberto Fuentes, acusat d'un delicte de corrupció local, en el marc d'una operació policial en què han detingut també l'expresident del país Álvaro Colom.

La detenció no té res a veure amb l'escàndol destapat fa pocs dies entorn unes presumptes orgies organitzades pels treballadors d'Oxfam a Haití després del terratrèmol del 2010 i que han comportat la dimissió de la número dos d'Oxfam al Regne Unit, Penny Lawrence, sinó que tenen a veure amb la seva actuació com a ministre de Guatemala. Fuentes va ser nomenat president d'Oxfam Internacional l'abril del 2015.

Juntament amb ell han estat arrestats l'expresident guatemalenc Álvaro Colom i diversos membres del seu antic gabinet. L'operació policial duta a terme aquest dimarts a Guatemala se circumscriu en l'anomenat cas Transurbano, en el qual s'investiguen les anomalies en l'assignació de subvencions l'any 2009 a un projecte d'infraestructures per millorar el transport a la capital del país.

S'esperava a Colom aquesta setmana a Honduras com a representant especial de l'Organització d'Estats Americans (OEA) per a dirigir la taula de treball entre el govern que presideix Juan Orlando Hernández i la Missió De Suport contra la Corrupció i la Impunitat a Hondures.

El Ministeri Públic i la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG) han practicat aquest dimarts 14 escorcolls en què han detingut a l'expresident i vuit dels seus exministres, un d'ells actual president d'Oxfam Internacional.

Juan Alberto Fuentes va estudiar economia a la Universitat de Toronto i es va doctorar a la Universitat de Sussex.  Va ser fundador i director de l'Institut Centreamericà d'Estudis Fiscals (ICEFI) i ministre de Finances de Guatemala des de l'any 2008.  Posteriorment va ser designat assessor regional de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) de l'ONU i, el 2012, director de la divisió de desenvolupament econòmic de la mateixa institució a Santiago de Xile.  Més tard va assumir la càtedra d'Economia Internacional a la Universitat Rafael Landívar de Guatemala i va treballar com a consultor independent de finances púbiques, integració econòmica i economia política.