Publicitat
Publicitat

Dimiteix un Nobel de medicina per haver fet comentaris masclistes

"Les dones dins el laboratori s'enamoren de tu, tu t'enamores d'elles i quan les critiques, ploren", va dir el científic, que ha deixat el seu càrrec al University College of London

El científic anglès Tim Hunt, premi Nobel de fisiologia i medicina el 2001, ha dimitit del seu càrrec a l'University College London (UCL) pels seus comentaris sobre el comportament de les dones en el món de la ciència, segons ha confirmat aquest dijous la universitat.

"Deixin-me que els expliqui el meu problema amb les noies -havia dit el Nobel, de 72 anys, en una conferència-. Passen tres coses quan estan al laboratori: t'enamores d'elles, elles s'enamoren de tu i, quan les critiques, ploren", van ser les paraules de Hunt i que han provocat la seva dimissió.

En un comunicat, la universitat explica que Hunt "ha deixat el seu lloc com a professor honorari de la Facultat de Ciències de la UCL després dels comentaris que va fer sobre les dones en la Conferència Mundial de Periodistes de Ciència el passat 9 de juny" a Corea del Sud.

"UCL va ser la primera universitat d'Anglaterra a admetre dones en termes d'igualtat amb els homes i la universitat creu que aquest desenllaç s'ajusta al nostre compromís amb la igualtat de gènere", assenyala la nota.

Els comentaris de Hunt, pels que el científic es va disculpar ahir dimecres -encara es va ratificar en el seu contingut-, van suscitar un allau de crítiques de científiques i institucions de recerca.

La Royal Society, prestigiosa associació científica britànica de la qual Hunt és membre des de 1991, també s'ha distanciat dels comentaris, que soscaven els esforços per atreure més dones al món de la ciència.

En declaracions fetes ahir a la cadena pública BBC, Hunt va insistir que les seves afirmacions pretenien ser gracioses, encara que va reconèixer que va cometre "una estupidesa" en dir-ho en presència de tants periodistes.

"Subscric la part dels problemes amb les noies. És veritat que la gent ... jo m'he enamorat en un laboratori i s'han enamorat de mi i és molt pertorbador per a la ciència perquè és molt important que en un laboratori la gent estigui en termes d'igualtat", es va intentar justificar. "Aquests embolics emocionals fan la vida molt difícil", va insistir el científic, que va lamentar si hi havia "ofès" algú i va dir que només havia intentat "ser sincer".

Hunt va continuar defensant els seus comentaris sexistes en dir: "És molt important que puguis criticar les idees de la gent sense que s'ho prenguin com una cosa personal i, si es posen a plorar, fa que tendeixis a reservar-te la veritat".

"La ciència tracta d'arribar a la veritat, i tot el que s'interposi en aquest camí soscava la ciència", ha abundat.

L'expert es va descriure a si mateix com a "masclista" durant aquella la conferència i va advocar per separar homes i dones en els laboratoris.