Publicitat
Publicitat

Dimiteixen tres ministres turcs per l'escàndol de corrupció amb els seus fills implicats

Una trentena persones han estat implicades en una xarxa d'adjudicacions de contractes urbanístics il·legals. El govern considera que la fiscalia participa en un "joc brut" amb aquesta investigació i apunta a una lluita pel poder

Els ministres de l'Interior, d'Economia i de Medi Ambient de Turquia han anunciat aquest dimecres la seva dimissió, després de veure els seus noms associats al gran escàndol de corrupció urbanística i financera que manté en suspens la política del país des de la setmana passada.

El titular d'Economia, Zafer Çağlayan, i el d'Interior, Muammer Güler, han estat els primers a dimitir després que un jutge decretés el 17 de desembre passat presó preventiva per als seus fills, Kaan Çağlayan i Baris Güler, acusats de participar en una xarxa de suborns.

Tots dos ministres han negat rotundament qualsevol culpa, segons assenyala el diari turc 'Hürriyet' en la seva edició digital. "Ha quedat molt clar que l'operació llançada el 17 de desembre és una bruta maquinació contra el nostre govern, el nostre partit i el nostre país", ha manifestat Çağlayan en la seva declaració de dimissió.

"Dimiteixo perquè es pugui treure la veritat a la llum i destruir aquest joc indecent en què s'han involucrat a amics propers i al meu fill", ha afegit el fins ara titular d'Economia.

El seu col·lega d'Interior ha fet una declaració gairebé idèntica, en la qual també ha qualificat de "joc brut" la investigació, oberta per la fiscalia sense el seu coneixement.

Güler ha aclarit que el 17 de desembre passat ja va presentar de forma verbal la seva dimissió davant el primer ministre, l'islamista moderat Recep Tayyip Erdogan, encara que avui l'ha presentat finalment per escrit.

Les dues renúncies han estat lliurades a Erdogan després del seu retorn ahir a la nit a Turquia d'un viatge oficial al Pakistan, acompanyat del mateix Çağlayan.

El de Medi Ambient, hores després

Hores després ha dimitit també Erdogan Bayraktar, ministre de Medi Ambient i Urbanisme, el fill del qual (Abdullah Oguz ) també va ser detingut la setmana passada, encara que va ser posat en llibertat amb càrrecs el dissabte.

Un total de 24 persones, entre les quals hi ha el director del banc públic Halkbank, han ingressat a la presó preventiva, mentre que altres, entre els quals hi ha un alcalde del partit governamental AKP, i un multimilionari del negoci de la construcció, van ser alliberats.

Els acusats són sospitosos d'haver intervingut en l'adjudicació de contractes urbanístiques il·legals.

La reacció del Govern turc havia consistit fins ara en ordenar el trasllat o cessament d'un centenar de 100 caps de policia i publicar una norma que prohibeix iniciar investigacions sota ordre de la fiscalia sense informar prèviament a les jerarquies policials superiors.

Les autoritats van insinuar a més que la investigació es llança en el context d'una lluita de poder entre el partit AKP i l'influent moviment del predicador Fethullah Gülen, també conservador religiós i que havia estat aliat d'Erdogan.