Publicitat
Publicitat

Dinamarca vota el parlament en uns comicis que es preveuen molt igualats

La Primera Ministra ha de fer front a les dures crítiques després de dur a terme fortes retallades que, malgrat ajudar l'economia del país, no han sigut ben rebudes per la societat danesa

Els 4 milions i escaig de ciutadans danesos que estan cridats a votar, escolliran aquest dijous els 175 candidats que ocuparan els escons del parlament més 4 representants dels territoris autònoms de Groenlàndia i les Illes Fèroe.

La Primera Ministra, Thorning-Schmidt, encapçala la llista de centre-esquerra, que en els últims sondejos ha perdut força després d'haver impulsat reformes econòmiques poc populars com la retallada d'ajuts als aturats i als estudiants.

L'oposició, liderada per l'exministre Lars Lokke Rasmussen, ha promès als electors baixades d'impostos i polítiques d'immigració més dures. El partit de dretes haurà de confiar en el vot dels sectors més conservadors, antiimmigració i euroescèptics. No l'ajuden, però, els escàndols polítics relacionats amb finançaments irregulars que el van esquitxar durant el seu mandat.

Els sondejos mostren un empat entre els dos partits. Es pot repetir la situació de 1998, quan una diferència de 180 vots de les Illes Feroe van fer decantar la balança cap al centre-esquerra.

Continua sent una incògnita el paper que jugarà el Partit Popular Danès, que ha aconseguit un gran nivell de popularitat des de les passades eleccions al Parlament Europeu. La formació de dretes dona suport als Liberals de Rasmussen, però no han deixat clar si formaran govern conjuntament.

Etiquetes