Internacional 02/08/2013

Diputats taiwanesos arriben a les mans en un debat sobre les centrals nuclears

El Parlament de l'illa va ser escenari d'una gran baralla quan membres de l'oposició van intentar impedir que el president cridés al vot en un referèndum sobre el futur energètic del país

Efe
2 min

TaipeiEl Parlament taiwanès va ser escenari dijous passat d'una batalla entre els legisladors de la formació governant, el Partit Kuomintang (KMT), i la minoria parlamentària opositora, que busca impedir la votació sobre un referèndum per decidir el futur de la quarta central nuclear de l'illa. Legisladors taiwanesos van intercanviar cops de puny i es van llançar aigua arran de l'intent dels membres del Partit Demòcrata Progressista (PDP) d'impedir que el president cridés al vot al referèndum.

Mentre l'oposició vol que s'aturin les obres de la quarta central nuclear del país i es refacin les preguntes del referèndum, el KMT adverteix als taiwanesos que la detenció dels treballs a la central suposarà una forta pèrdua econòmica i afectarà els preus de l'energia. El president de l'Institut d'Investigacions de Taiwan, Wu Tsai-Yi, va dir que si el projecte de la central s'avortés, el PIB real de Taiwan disminuiria un 0,43%, uns 78.000 milions de dòlars taiwanesos –2.000 milions d'euros– i es perdrien uns 11.000 llocs de treball.

La quarta central nuclear ha estat objecte d'un aferrissat debat entre el KMT i l'oposició des de l'inici de la seva construcció, el 1999. El govern taiwanès va decidir llançar un referèndum per resoldre definitivament la disputa a principis d'aquest any. A la proposta oficialista de referèndum, que estava previst que es votés avui al Parlament, es pregunta: "Està d'acord que s'ha d'aturar la construcció de la quarta central nuclear i deixar-la fora d'operació?".

L'oposició considera que aquesta formulació de la pregunta és capciosa i manipula l'electorat, ja que imposa la càrrega de mobilitzar la gent i aconseguir la majoria sobre els que s'oposen a la central i desvia l'atenció de l'impacte mediambiental a l'econòmic. Si el referèndum es du a terme i l'oposició no aconsegueix mobilitzar la meitat de l'electorat en contra de la continuació de la central, el govern podrà prosseguir amb les obres i fer-la entrar en funcionament, assenyala el secretari general de l'Aliança de Ciutadans Ecològics, Tsuei Su-Hsin.

La quarta central nuclear ja està molt avançada i entraria en funcionament en el termini d'un any en cas que el referèndum doni llum verda al projecte.

stats