UCRAÏNA
Internacional 17/07/2015

Dolor i molts interrogants un any després de la tragèdia de l’MH17

Les investigacions mantenen que els pro-russos van abatre l’avió

Andrew E. Kramer
3 min
Dolor i molts interrogants un any després de la tragèdia de l’MH17

Rozsipne (Ucraïna)Fa un any, en aquest poble envoltat de camps de gira-sols a l’est d’Ucraïna, ningú entenia què estava passant. De cop, es va declarar a la zona una pluja d’objectes incandescents que queien del cel. Encara ara no s’ho expliquen. A mitja tarda, Igor I. Tipunov, un soldador, va sentir una forta explosió. Va sortir al carrer. Va mirar cap amunt. I va tirar-se a terra per protegir-se. “Hi havia alguna cosa que volava molt ràpid, feia com un xiulet i queia cap a casa meva”, recorda.

Unes restes van caure literalment del no-res, van traspassar el sostre de la seva cuina i van fer una trencadissa important. Tipunov segueix buscant explicacions, i no és l’únic que ho fa entre els habitants dels tres petits pobles rurals d’Ucraïna on van caure les restes del vol MH17 de Malaysia Airlines, que anava d’Amsterdam a Kuala Lumpur, i es va precipitar a terra fa un any.

Els familiars de les víctimes són els que més van patir. Però la catàstrofe, que va crear un immens camp de runes d’uns 35 quilòmetres quadrats,també va ser esgarrifosa per als que eren a terra. Als afores del poble, s’alça una creu emblanquida al costat d’un camp de blat que commemora la mort de les 298 persones.

Els habitants que van rebre l’impacte de tota mena de restes estan organitzant una cerimònia amb flors i espelmes votives per avui. El mossèn del poble té pensat fer una missa de rèquiem pels morts, que fa un any, durant una tarda d’estiu, van marcar per sempre el destí d’aquesta zona i encara persegueixen la gent d’aquí.

“Per sort, ningú d’aquest poble va resultar ferit, però encara arrosseguem un estrès molt important -diu Natàlia V. Voloixina, l’alcaldessa de Petropavlivka, un dels tres pobles-. Vam ser testimonis involuntaris i, en menor mesura, també víctimes de la tragèdia”.

L’avió va ser abatut per un míssil disparat per soldats separatistes pro-russos, segons la versió dels Estats Units. Una investigació duta a terme per l’Autoritat d’Aviació Civil holandesa també ha arribat a la conclusió que l’atac va ser obra dels rebels pro-russos, segons una filtració publicada ahir a la premsa. Els separatistes i el Kremlin neguen la seva implicació, i Rússia s’ha oposat a una proposta formulada per Austràlia, Bèlgica, Malàisia, Holanda i Ucraïna per crear un tribunal a les Nacions Unides per processar els responsables.

Oleksandr V. Turtxinov, el cap del Consell de Seguretat d’Ucraïna, acusa Rússia d’entorpir i bloquejar la investigació “perquè volen amagar el seu crim”. El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha dit que, si bé el tribunal de les Nacions Unides és la primera opció per a l’enjudiciament, el seu país té un “pla B” si els russos ho bloquegen.

En un altre esforç per fer justícia, les víctimes de les famílies van presentar una demanda en un tribunal federal de Chicago contra Igor Girkin, un ciutadà rus conegut també amb el sobrenom d’Igor Strelkov o Igor el Tirador, que era el ministre de Defensa rebel quan l’avió va ser abatut. La demanda reclama a Girkin, que viu a Rússia i no se sap que tingui prou recursos, uns 50 milions de dòlars per víctima.

“Un grapat de terra”

Mentrestant, en aquesta part d’Ucraïna, de profundes creences religioses, la gent del poble s’ha fet càrrec de la commemoració i de seguir ajudant els investigadors tant com sigui possible. L’alcaldessa recorda com el pare d’una de les víctimes va presentar-se a la seva oficina i va agrair-los l’ajuda en la recuperació dels cossos i les pertinences de les víctimes. “Va prendre un grapat de terra negra i va tornar cap a Holanda”, explica Voloixina.

stats