Internacional 06/05/2012

Dominique Reynié: "Si Hollande venç, serà gràcies als centristes que fins ara votaven la dreta"

Aliances "El partit de Nicolas Sarkozy haurà d'aclarir quina relació vol mantenir amb la ultradreta" Extremisme "No m'atreveixo a afirmar que Marine Le Pen no pugui arribar al poder" Pessimisme "Els índexs de confiança estan sota mínims"

à.v.
2 min
"Aquest dibuix és el projecte per a una ceràmica,  volia fer un gerro amb  molts rostres  de nubians"

PARÍSDominique Reynié és professor de l'Institut d'Estudis Polítics de París i director de Fondapol,un think tank d'inspiració "liberal i progressista" enfocat a la prospecció de les polítiques del futur. Reynié anticipa un desenllaç ajustat en la segona volta d'avui, després d'una campanya electoral que haurà canviat per sempre la política francesa.

¿L'electorat ultradretà té la clau per resoldre el resultat?

Si Sarkozy guanya de sorpresa, serà la primera vegada que unes eleccions es resolen per l'extrema dreta, cosa que demostrarà que la immigració i la seguretat són aspectes prioritaris per a l'electorat, per sobre de la situació econòmica. Però jo penso que la segona volta es jugarà al centre. La clau la té un electorat de tendència moderada, favorable a la justícia social i a la construcció europea. I, per tant, en desacord amb el discurs de Sarkozy en aquesta campanya. La pregunta és si aquest electorat serà capaç de fer un pas endavant en direcció a Hollande, com ha fet el líder centrista François Bayrou. De fet, l'esquerra segueix sense ser majoritària a França. Si guanya, serà gràcies als centristes que tradicionalment donaven suport a la dreta.

¿Una eventual victòria d'Hollande demostrarà que França torna a ser d'esquerres després d'anys de conservadorisme?

Jo tinc la teoria contrària. Una victòria d'Hollande no deixaria de demostrar que França és cada cop més de dreta, com passa a la resta del continent. Guanyaria l'esquerra, ¿però quin tipus d'esquerra? Per primer cop en la història francesa l'esquerra haurà de conduir una política social-liberal per reduir la despesa pública. Caldrà veure com reacciona una societat com la francesa, tan poc disposada a estrenye's el cinturó.

¿Quins efectes tindria una derrota per al partit de Sarkozy?

La dreta parlamentària haurà d'aclarir quina relació vol mantenir amb la ultradreta en els pròxims anys. Una part és favorable a negociar-hi, però l'altra s'hi nega rotundament. Si ara passen a l'oposició potser s'hi hauran d'aliar per poder tornar al poder. Marine Le Pen seguirà blanquejant la marca del Front Nacional perquè electors que mai no haurien votat pel seu pare ho facin per ella. No m'atreveixo a afirmar que Le Pen no pugui arribar al poder.

Si Hollande guanya, serà el primer president que no respon al model de l'home providencial, tan arrelat en la tradició francesa.

Aquest és l'altre gran canvi d'aquest cicle electoral. Els candidats no han pogut prometre que transformaran la societat, només que protegiran els ciutadans davant d'una situació que empitjora. Els electors s'han trobat davant la contradicció d'escollir algú perquè els faci coses desagradables. Els índexs de confiança estan sota mínims. Més del 40% dels electors creuen que la situació de França es degradarà en els pròxims anys, guanyi qui guanyi. Aquesta falta d'optimisme és el que, en el fons, ha marcat aquestes eleccions.

stats