Publicitat
Publicitat

Dones afganeses desafien la tradició i enterren la jove linxada per una turba

El govern ordena suspendre 13 policies que havien de vigilar la zona on van assassinar una malalta mental que cremava uns papers. La multitud va creure que era un exemplar de l'Alcorà

La dona linxada per una turba que la va acusar de cremar un exemplar de l'Alcorà ha estat enterrada aquest diumenge a Kabul entre fortes mesures de seguretat i davant desenes de persones que han reclamat justícia. El president afganès, Aixraf Ghani, ha creat una comissió d'investigació sobre el cas.

El fèretre amb la jove de 27 anys, que es deia Farjonda, ha estat portat per un grup de dones, un gest que trenca la tradició de l'enterrament islàmic, com a mostra de la seva lluita en defensa dels drets de la dona. El funeral ha estat transmès per televisions locals.

A la cerimònia al cementiri de Panjsad al districte 11 de Kabul, prop d'on vivia la víctima, hi han assistit representants governamentals, parlamentaris i representants de la societat civil. Alguns dels participants han denunciat que un conegut mul·là o líder religiós, Ayaz Niazi, no participés en el funeral després que en l'oració de divendres justifiqués suposadament el linxament.

Farjonda va morir dijous després que una multitud d'homes joves li pegués amb pals, puntades i l'apedregués, abans de cremar-li el cos i llançar-lo al riu Kabul. Els fets van passar al cèntric santuari Shah-do Shamshira i la policia va detenir després almenys 11 persones, en una investigació que continua oberta. No hi ha cap prova que la dona, que tenia problemes mentals, cremés el llibre sagrat, sinó uns simples papers.

El govern afganès ha suspès aquest diumenge 13 policies que s'havien d'ocupar de la seguretat de la zona quan es van produir els fets. El cas ha generat una forta reacció a les xarxes socials.