Publicitat
Publicitat

Draghi és optimista però no descarta que Grècia surti de l’euro

Coincidint amb la trobada a Berlín entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, es va mostrar ahir optimista respecte a les negociacions entre el govern grec i les institucions europees per desbloquejar el rescat. Tot i això, no va descartar cap escenari si Grècia no compleix amb les condicions i fracassen les converses.

Durant un debat de la comissió econòmica del Parlament Europeu, un dels eurodiputats li va plantejar la pregunta directament i Draghi va reconèixer que els experts del BCE “estan avaluant les diferents hipòtesis” en relació a la pertinença de Grècia a la moneda única. Tot i això, el president del BCE va assegurar que preparar-se per a qualsevol escenari “és la pràctica habitual” de la institució.

Crítiques a Atenes

Sobre les negociacions entre Atenes i els socis de l’euro per tancar un acord sobre el pla de reformes que permeti desbloquejar l’ajuda pendent del rescat, Mario Draghi va assegurar que creu que les converses arribaran a bon port. Això sí, el president del BCE no es va estar de criticar l’actitud del govern hel·lè per parlar obertament de “fallida” i “insolvència” com a mesura de pressió a la resta de socis de l’euro. Segons Draghi, aquesta manera de parlar “podria debilitar” la banca grega.

Durant la seva compareixença a l’Eurocambra, Draghi també va demanar a l’executiu de Tsipras que concreti aviat les mesures que posarà en marxa i que compleixi amb les seves obligacions respecte als seus creditors. “El govern grec ha de comprometre’s a respectar les seves obligacions de deute amb tots els seus creditors i ha de complir amb totes les mesures necessàries per respectar aquest compromís”, va assegurar el president del BCE.